Tilbake til startsiden

Adressen er Løkketangen 3. (Gårdsnr. 83, Bruksnr. 180)

Kjernen i skomakerhuset er fra slutten av 1700-tallet, og huset kan være et av Sandvikas eldste. Det ble påbygget i 1823. Foruten skomaker har to garvere også holdt til i huset.

Poståpneriet i Sandvika har i holdt til i huset.

Ingolf Kristiansen, født 10. juni 1938, er skomaker og idrettsmann, bosatt på Kalvøya.
Ingolf er født i annen etasje i "Det røde huset" midt på Kalvøya. Besteforeldrene kom som innflyttere fra Asker til Kalvøya omkring 1930.
Faren, Thorvald Kristiansen, var skomaker, og hadde på slutten av 1920-tallet startet sitt eget verksted under navnet Skomaker Thv. Kristiansen. Det første verkstedet lå i et bryggerhus ved Åmodtgården, men i 1937/1938 ble det flyttet til Brynsveien 7 (nå Leif Larsens vei 7A).

Etter folkeskolen som ble gjennomført på Evje skole begynte Ingolf som lærling i skomakerverkstedet. Transporten fra Kalvøya til Sandvika foregikk med båt, siden broen som forbinder Kalvøya med Kadettangen ikke kom før i 1962.

Ingolf overtok farens skomakerverksted i 1967, og flyttet i 1994 til Løkketangen 3, som han kjøpte av skomaker Morten Lind-Halvorsen. Ingolf arbeidet som skomaker i Sandvika i hele 51 år. Han overlot i 2005 verkstedet til Truls Gundersen, som driver det i dag under navnet Skomaker Gundersen.

Ingolf Kristiansen var også en fremragende idrettsmann. Han kom tidlig med i Bærum Roklubb, som da holdt til på øya Danmark i Sandviksbukta. Han har gull fra nordisk mesterskap, og en rekke NM-titler. Som medlem av den berømte Bærumsfireren tok han 6. plass under EM i 1964, mens det ble 9. plass under de olympiske lekene i Tokyo. Senere satset Ingolf på kajakk, der han deltok i flere turløp og gjorde det godt i konkurranse med mer premierte padlere.

Ingolf bor (2020) i barndomshjemmetKalvøya, som pensjonist og som oppsynsmann engasjert av Bærum kommune. Han passer på at publikum behandler øya "hans" skikkelig. Kalvøyapatrioten Ingolf Kristiansen må ofte rykke ut for å avverge gressbranner etter uforsiktig bruk av engangsgriller.

I 2006 fikk Ingolf Kristiansen Kongens fortjenstmedalje i sølv for arbeidet med å ta vare på Kalvøya.

Livet til Ingolf Kristiansen er beskrevet grundig i en artikkel av Freddy Nilsen. Se referanse nedenfor.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Nilsen, Freddy. (2011). Livet på Kalvøya. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 51

 

 

 

 

 

 

 



 

Ingolf Kristiansen 2005. Kilde: Lokalhistoriewiki
Skomakerhuset 2019. Sett fra sydøst. Foto: Knut Erik Skarning

Skomakerhuset og Skomaker Ingolf Kristiansen

Skomakerhuset 1927. Kilde: Bærum bibliotek
Vi ser Skomakerhuset til venstre. Til høyre ser vi Monethuset. Bildet er tatt i 1965.
Kilde: Bærum bibliotek