Adressen til Båtsportens Hus i dag er Kalvøya 1. (Gårdsnr. 52, Bruksnr. 149)
Bærum Roklubb (BR) ble stiftet 1917. Initiativtaker var dr. Peter Torgersen som hadde en visjon om at roing skulle bli en folkesport. Samme år avholdt klubben sin første kapproing i Holtekilen med 31 båter og 65 deltakere.
I 1918 hadde klubben ca. 800 medlemmer og var landets største.
Klubbens fikk sin første seier i "løp for gutter 10−12 1/2 aar. med paraarer og styrer". Distansen var 500 meter. Løpet ble vunnet av dr. Torgersens sønner Rolf og Hjem, med søsteren Solveig som styrer. Regattaen hadde også løp for damer, eller "gifte koner i sjegte, 500 m" som det står i et avisreferat. Den vellykkede regattaen ble avsluttet med middag på Walles Hotel, for
ca.
50 personer.
Klubbhusets beliggenhet har endret seg gjennom tidene, men det har alltid ligget i nærheten av Kalvøya.
Forstkandidat Eskild Bruun, eier av Kjørbo, var svært interessert i rosport. Han ga i 1912 Bærums roere mulighet til fritt å plukke ut gratis tomt på Kalvøya eller Borøya til klubbhus. Bærum Roklubb valgte Kalvøya og fikk tomt nordøst for dagens naturiststrand. Det første klubbhuset ble reist her. Man kan fortsatt se fundamenter etter huset.
I 1925 ble huset flyttet over isen til Kadettangen, noe som gjorde tilgjengeligheten lettere. Dette skjedde før det ble bygget bro til Kalvøya. Flytteprosessen var en omfattende arbeidsoperasjon, som i sin helhet ble finansiert av Frydenlunds Bryggeri, mot at Roklubben forpliktet seg til kun å servere deres varer ved kommende festligheter. De som var med på denne jobben, fikk en kvartrull skråtobakk i uken som lønn.
Klubbhusets plassering er vist på kartet ovenfor. Det var Bærums største forsamlingslokale og ble benyttet til revyoppsetninger med blant annet Arvid Nilssen og Otto Kramer på rollelisten.
Jens Book-Jenssen hadde allerede debutert som sanger i en av revyene til Stabekk Tennisklubb, men det var under en av roklubbens revyer i Sandvika han ble oppdaget av Victor Bernau og engasjert til Scala-revyene i Oslo.
Det var først og fremst lokale talenter som utfoldet seg under disse revyene, men en 17. mai fikk klubbhuset besøk av selveste Lalla Carlsen, Per Kvist og Einar Rose.
Det var også restaurant i huset. Disse aktivitetene skulle gi klubben inntekter, slik at renter og avdrag på gjeld kunne betales. Klubbhuset lå på Kadettangen til 1937.
Bærum Kajakklubb (BKK) ble stiftet 10. mai 1935 av unge padleentusiaster. Disse måtte stort sett selv bygge sine kajakker, noe som den gang var en fin vintersyssel og som skapte godt samhold. Konstruksjonen var seilduk på spantverk, med etterfølgende maling. Båtene ble både stabile og ikke minst ganske tunge. Med godt vedlikehold holdt kajakkene i mange år.
Fra starten holdt BKK til sammen med Bærum Roklubb i huset på Kadettangen.
I 1938 ble det bestemt at Kadettangen skulle bli badeplass, og at roklubben og kajakklubben måtte flytte til den vesle øya Danmark. Da var også økonomien for Roklubben blitt så dårlig at det ble avholdt tvangsauksjon der kommunen fikk tilslaget.
Danmark ble tilholdssted for klubbene frem til 1972, da Båtsportens Hus ble reist på Kalvøya. De grå båtnaustene ved Båtsportens Hus gled vakkert inn i det marine miljøet.
Den 19. oktober 1996 brant Båtsportens Hus ned til grunnen. Huset ble totalskadet, og det meste av det som var i huset gikk tapt; båter, pokaler, styreprotokoller og annet verdifullt historisk materiale.
Nytt hus ble gjenreist på tomten, og Det nye Båtsportens Hus ble innviet i mai 2000. Arkitekt var Geir Hessen. Huset er på tre etasjer med stort utoverhengende pulttak formet som et båtskrog, og det har store glassfasader og terrasser mot sjøen med utsikt mot Kadettangen og Sandvika. Tredje etasje rommer et selskapslokale som leies ut til både næringslivet og til private. Klubbhuset inneholder også treningslokaler, garderober, klubbkontorer og klubblokaler. På hver side av klubbhuset ligger båthallene.
Ved huset står en statue av padleren Knut Holmann.
Bærum Kajakklubb hadde i 2023 planer om utbygging (se nederste bilde ovenfor). Utbyggingen er i strandsonen og i utgangspunktet ulovlig. Flertallet av politikerne støttet imidlertid opp om forslaget, blant annet fordi tiltaket innebærer en forbedring av et idrettsanlegg som benyttes av en stadig større gruppe innbyggere i Bærum, herunder mange barn og unge.
Lokalhistoriewiki (Om Båtsportens Hus)
Lokalhistoriewiki (Om Kadettangen)
Lokalhistoriewiki (Om Kalvøya)
Nettum, Rolf Nyboe (red). (1994). Det Sandvika som forsvant
Ødegaard, Knut. (2018). Bærum Roklubb 1917−2017. Asker og Bærum historielags
skrifter nr. 58
Budstikka 23. desesember 2023
Båtsportens Hus. Bærum Roklubb og Bærum Kajakklubb