På informasjonsplakat på stedet står følgende (noe redigert):
Det var Hans Edvartsen Frostad, Alfred Janson og Ernst Grundmann som satte opp Latinersteinen i 1928, under deres arbeide med merking av Turistforeningens første blåmerkede sti som gikk fra Bjørkestuen like sydøst for Sollihøgda og til Rustaden gård ved Sandungen i Vestmarka. Under arbeidet med blåmerkingen, fant de denne flotte steinen som de mente ville passe som varde. Den ble reist på Butterudbonn, og da de senere skulle sette opp skilter ble innskriften på steinen foretatt. Frostad som studerte til lege på den tiden, hadde med sine latinkunnskaper funnet på teksten: "Exploratores viae A. J. et E. G. et H. E. F. anno 1928 hanc viam signaverunt", som på norsk ville lyde: Stifinnerne A.J. og E.G. og H.E.F. anno 1928 merket denne vei. "Exploratores viae," stifinnerne, skulle være betegnelsen på de som i det gamle Romerriket drog ut for keiseren for å fastslå om veier var farbare. Senere ble det føyet til foran: "Signum primum" som betyr "Det første tegn", og bak "Memoria perpetua" som betyr "evigvarende minne".
Latinersteinen ble høsten 2009 hentet og brakt ut av området for at teksten skulle bli gravert/meislet inn i steinen, slik at den for ettertid skulle bli bevart og ikke minst lesbar. Dette er gjort i samarbeid med grunneier, DNT Oslo og Omegn og Skiforeningen. Steinen ble satt opp igjen på samme sted sommeren 2010.
(Teksten ovenfor er hentet fra Kåre Haugs artikkel om Latinerstein som stod i Snø & Ski nr. 4 november 2009)
Den opprinnelige blåfargen på steinen var blitt vasket bort med årene, og flere forsøk på flikking hadde ikke varig effekt, derfor ble steinen rehabilitert. Se nederste bilde.
På stedet har det vært kjentmannspost en rekke ganger, senest i perioden 2012-2014 for å feire steinens tilbakekomst til Butterudbonn etter rehabiliteringen. Skiforeningen er arrangør og setter ut kjentmannspostene. De første postene ble satt i Oslomarka i 1962.
Kilder:
Informasjonsplakat på stedet
God latin
Latinersteinen