Tilbake til startsiden

Haslum Kafé, senere bensinstasjon og spisested

Se også detaljkart

Adressen er Kirkeveien 94. (Gårdsnr. 1, Bruksnr. 497)

Haslum Kafé
Den opprinnelige rødmalte kafeen lå ved krysset Kirkeveien – Nesveien. Den sto ferdig i 1925.

Kafeen ble startet av Georg Reinholt Nielsen som drev den sammen med sin kone Mari. Den ble det store treffestedet, det var her alt skjedde. Men mødrene ville ikke at barna deres skulle henge her. I skogen nedenfor kafeen, Luna park, spilte folk poker.

Om dagen var det stamgjestene blant arbeidsfolk som spiste matpakken sin på Haslum Kafé. Ellers kunne man kjøpe lapskaus, ertesuppe, smørbrød og kaker.

Mari og Georg drev med blomster ved siden av kafédriften. Blant annet bandt de kranser og lagde oppsatser til å pynte graver med. De drev også med salg av ved og koks.

Georg døde allerede i 1950, og Mari, som mange kalte "Mor på Haslum", drev stedet videre med hjelp fra datteren. Datteren måtte slutte på skolen for å klare jobben. Kafeen ble etter hvert utvidet og doblet kapasiteten. Dessuten hadde Mari skjenkebevilgning for øl.

Mari besluttet å avvikle kafédriften i 1970 da sønnen Georg heller ville drive bensinstasjon på stedet.

Haslum Idrettslag ble stiftet på Haslum Kafé i 1938. Da var alle gutteklubbene som den gangen fantes i området, samlet i kafeen. Omkring 40 medlemmer ble skrevet inn i det nye idrettslaget. Både medlemmene og lederne var unge, bare to fedre var med.

Bensinstasjon
Etter at Kafeen var revet, drev Georg Nilsen en Gulf bensinstasjon med servicesenter i Kirkeveien 94. Senteret ble bygget sammen med ny bolig for familien Nilsen. Bensinstasjonen ble bare kalt Gulfen, og Georg ble kalt Goggen. Han og hans kone Dagmar var kjent som svært hyggelige og hjelpsomme mennesker. I 1978 ble Gulf til Shell, men betjeningen ble beholdt.

Da Georg døde i 1988, drev kona og døtrene videre frem til Shell stengte bensinstasjonen og servicesenteret i 1989.


Se også Mer om bensinstasjonene

Spisested
I 1990, etter nesten 20 år med drivstoffsalg, kom Easy Diner med hamburger, pizza og milkshake.

I 2002 overtok Malik's som var en norsk kjede drevet av en pakistaner. Nå ble spisestedet igjen drevet som en familiebedrift. Det ble et hyggelig treffested der eieren kjente sine stamgjester.

I 2012 overtok restaurant Haveli med indisk og pakistansk mat.
I 2015 ble navnet endret til Lahore, oppkalt etter den store pakistanske byen med samme navn. Dette spisestedet gikk konkurs i 2018.

I 2019 overtok Easy Diner, som i 2020 endret navn til Restaurant Spice Rootz med servering av indisk mat.


Kilder

Lokalhistoriewiki

Bøhler, Kristin. Haslum − dengang og nå: Under samme himmel. Haslum Menighetsråd

Finn Arnesen ("Lillefinn"). Haslumbeboer

Mathisen, Bjørn Magne. (2021). Historien om Ekeberg, Løkeberg og Haslum − og litt om Avløs og Nes. Bestilles privat: bmmathis@online.no eller telefon: 906 02 658

Haslum Kafé 1960. Kilde: Bærum bibliotek
Her lå Haslum Kafé og senere en Gulf-bensinstasjon. I 2022 var det spisestedet Restaurant Spice Rootz som lå her. Foto: Knut Erik Skarning
Gulfstasjonen. Sett fra sydøst. Bildet er gjengitt med tillatelse av Jan Kolstad.
Gulfstasjonen med innfelt bilde av eieren Georg Nilsen, kalt "Goggen". Bildet er gjengitt med tillatelse av Elisabeth Holm.