Vestheimgården
Adressen er Gamle Ringeriksvei 40. (Gårdsnr. 19, Bruksnr. 9)
Kart: Se startsiden (nederste kart)
Tomten til Vestheim ble fradelt Presterud i 1895.
Vestheim var møte- og festlokale for befolkningen i området. Det var kafé i huset, og det ble fra 1910 vist film. Det var H. C. Jensen, han som startet bakeriet, som var kinosjef. Han og fru Elise reiste inn til Kristiania og tok ut filmene. Det var forestillinger hver søndag, først barneforestilling som kostet 10 øre, deretter voksenforestilling som kostet 25 øre.
Avholdslosjen Glitre ble stiftet på Vestheim Afholds Café i 1905. Første formann var kullhandler
N. H. Melby. Losjen eide en tid Vestheim. De solgte huset i 1913.
Det har ellers vært trikotasjeforretning (trikotasje betyr industrielt produsert bekledning) på Vestheim, og i en periode var det hver torsdag skyting med salongrifle.
Stabæk Private Musikkorps ble stifte på Vestheim Kafé i 1918. I 1944 ble navnet endret til Stabekk Janitsjarorkester. I 40 år hadde de Vestheim som øvingssted. Da huset ble revet, flyttet det til Ungdomshuset i Skogveien. Orkesteret har hatt mange store oppgaver og vunnet flere priser. De har rekruttert nye spillere først og fremst fra Smågardistene.
Når det gjelder serveringen på Westheim, gikk kaféen (etter at den var avholdskafé) så godt at bryggeriene ble interessert. I 1919 ble det utstedt en obligasjon til Schous Bryggeri A/S, og etablissementet måtte "... derved forpligte sig til at kjøpe av Schous Bryggeri A/S og Nora Fabrikker øl og mineralvann i samme utstrekning som nu".
I 1927 kjøpte gårdbruker Johan Sæther fra Sokna stedet og drev det i mange år. I Salen på Vestheim var det karneval (se bilde), konserter, danseskole, revyer, bridgeturneringer, foreningsmøter og mye annet. I en periode var det også bibliotek her.
Så ble den gamle bebyggelsen i dette området revet. I forbindelse med rivningen av Vestheim fant flere av arbeiderne penger der kjelleren lå. Det ble også funnet mynter der biler dumpet avfall fra rivningen. Det ble etter hvert et "gullrush", og det kan ha blitt funnet til sammen ca. 1000 kroner. Man regner med at det var eieren av Vestheim som la til side penger under andre verdenskrig, og senere glemte at han hadde pengene under kjellergulvet.
Den nye bygningen som ble bygget i 1963 der Vestheimgården lå, ble kalt Shumanngården etter eiendomsmegler Olav Schumann som fikk bygget den. Den inneholdt blant annet apotek, klesforretning, reisebyrå, Glassmagasinets leketøysavdeling, frisørsalong, salgslokale for Bærum Auto og vinmonopol. På vinmonopolet ble det i starten bare solgt vin, men i 1970 ble det også spritutsalg. Vinmonopolet ble i 2003 flyttet til Ruudgården.
I kjelleretasjen, som først var tilfluktsrom, har det senere blant annet vært bowlinghall, Bekkestua ungdomsklubb, Polkjeller`n fritidsklubb, ungdomsklubben Exit som ble drevet av kirken, og diverse forretningsfirmaer.
Fra 2007 var det Bjørn Frøysok, også kalt Hulebjørnen, som leide kjellerlokalet. Han drev gammeldags isenkram og solgte skruer i løs vekt. Frøysok startet med isenkram i Ruudgården.
Forretningen ble nedlagt i 2020.
Kilder:
Nossum, Annfinn (1997). Bekkestua vel 75 år. Vellet
Mohus, Arne. (1987). Stedsnavn i Bærum. Oppmålingsvesenet
Sars, Michael og Nordheim, Reidar. (1974). Stabekk, en historikk. Vestre Stabekk vel
Mathisen, Bjørn Magne. (2019). Historien om Bekkestua − og Bekkestuingene