Tilbake til startsiden


Adressen er Anthon Walles vei 37. (Gårdsnr. 7, Bruksnr. 43)

På Homewood bodde skipskapteinen og polarforskeren Otto Sverdrup fra 1908 til sin død i 1930. Huset hadde sannsynligvis dette navnet allerede før Sverdrup overtok.

Huset var preget av gjenstander fra Sverdrups polarekspedisjoner. Man kunne se utstoppede fugler, isbjørnskinn og hvalrosstenner.

Sverdrup levde et tilbaketrukkent liv. Hans to bøker, Nytt land og Under russisk flagg, ble skrevet på Homewood.

Huset ble oppført i 1889 av skipsreder Chr. Klaveness og er bygget i typisk sveitserstil. Det var typisk på Løkkeåsen og Sandviksåsen fra slutten av 1880-tallet og frem til begynnelsen av
1900-tallet. Stilen har sitt utspring i romantikken og samtidens interesse for det ekte og naturlige. Den kom til Norge gjennom norske arkitekter som hadde studert ved tyske universiteter, og spredte seg raskt til de delene av landet som fikk jernbane med stasjonsbygninger i den nye stilen.

Mer om Boliger og arkitektur: Se Rik på historie. Gå til s. 90 og s.112.

Da Sverdrup døde, ble eiendommen kjøpt av Bjarne Walle, sønn av Anthon Walle, som veien er oppkalt etter. Walles enke testamenterte eiendommen til Bærum kommune med en klausul om at huset skulle brukes til hjem for nerveslitne og ha navnet Villa Walle.
Huset ble benyttet av ulike offentlige kontorer og private virksomheter. Fra 2006 var det psykiatrisk dagsenter. I 2019 holdt Konfliktrådet til her.

Eiendommen ble kåret til Bærums kulturminne under Kulturminnestafetten i 1997.

Mer om Otto Sverdrup
Se også bilde av plaketten ovenfor.
Otto Sverdrup (1854−1930) ble født i Bindal i Nordland.
17 år gammel dro han til sjøs og seilte i utenriksfart, før han i 1875 tok styrmannseksamen. To år senere fikk han skippersertifikat og seilte blant annet en stund på Trøndelagskysten, og fra 1882 til USAs østkyst. I 1884 forliste skipet han var styrmann på utenfor vestkysten av Skottland, og alle seks om bord ble reddet i land.
Otto Sverdrup gikk på ski over Grønland med Fridtjof Nansen og var skipper på Fram under to omfattende polferder. Han tok initiativ til at polarskuta Fram kom tilbake til Norge og fikk plass i et eget hus, Framhuset, på Bygdøy. I 1999 reiste Sandvika Rotary Klubb en statue av Otto Sverdrup på plassen ved Sandvika stasjon, som fikk navnet Otto Sverdrups plass.

I boka Fra tettsted til by - en billedkavalkade står det at Sverdrup overtok huset i 1919, mens det på Lokalhistoriewiki står at han overtok det i 1908.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Sandvika kultursti. Bærum kommune. Kultur- og idrettsforvaltningen

Mohus, Arne. (1987). Stedsnavn i Bærum. Oppmålingsvesenet.

Wøllo, Knut (Red.). (2006). Sandvika. Fra tettsted til by - en billedkavalkade. Selskabet til Sandvikens vel

Bærum kommune - Månedens Kulturminne

Store norske leksikon

 

 

 

 

 

  

Homewood (Villa Walle) 1997. Sett fra sydvest. Kilde: Bærum bibliotek
Homewood (Villa Walle) 2019.
Her bodde skipskapteinen og polarforskeren Otto Sverdrup. Sett fra nordøst.
Foto: Knut Erik Skarning

Homewood (Villa Walle)

Denne plaketten står på Otto Sverdrups plass (se nedenfor). Foto: Knut Erik Skarning
Statue av Otto Sverdrup på Otto Sverdrups plass i Sandvika sentrum. Foto: Knut Erik Skarning
Se også Detaljkart