Adressen er Hellerudveien 50 og 51. (Opprinnelig: Gårdsnr. 111)
Gården ligger på et flatt berg, derav navnet. Eller var det kanskje en kar som het Helle som ryddet gården? Se også Om gårdsnavn
Hellerud ble bosatt i middelalderen (500 evt.–1500 evt.). Gården hørte i 1398 til bispestolen i Oslo. Fra 1625 lå gården under Nesøygodset. I 1663 fulgte den med da Knud Frantzen kjøpte Nesøygodset. Elleve år senere ble Hellerud solgt til Johan Krefting (eier av Bærums Verk). I 1694 solgte Anna Krefting (som da eide Bærums Verk) gården til brukeren, og gården ble da en selveiergård. Konrad Clausen kjøpte den tilbake til Bærums Verk i 1775. Senere tilhørte den Bærums Verk til godt ut på 1900-tallet. I dag (2018) er Bærum Golfklubb (se nedenfor) og Bærum kommune eiere.
I 1865 hadde de på gården 3 hester, 1 føll, 8 kyr, 2 kalver, 12 sauer og 1 gris. De sådde
1/8 tønne hvete,
1 tønne bygg, 6 tønner havre og 30 skålpund gressfrø (1 skålpund tilsvarer litt under en halv kilo). De satte 4 tønner poteter.
I 1865 var det en liten butikk på Hellerud. Ellers måtte lommedølene til Kristiania eller Sandvika for å handle.
Veien gjennom tunet på Hellerud kalles Bispeveien. Grunnen er at veien ble beskrevet i biskop Jens Nilssons beretning om en visitasreise i 1594. I dag følger den merkede Pilegrimsleden denne traséen.
Bærum Golfklubb
Bærum Golfklubb ble stiftet i 1972. Klubben holder til på Hellerud gård som ble overtatt av klubben i forbindelse med etableringen av golfbanen i 1989. Senteret for Bærum Golfklubb, med klubbhus, proshop, kafeteria og treningsområde, ligger der låven på Hellerud sto. Se bildene ovenfor.
Nytt simulator- og innendørs treningssenter ble åpnet i 2023.
Det er laget en video om Bærum Golfklubb.
Galleri Akvarellen
Det gamle våningshuset leies ut til Galleri Akvarellen, som drives av Britt S. Lønaas. Hun ønsker å vise hvilken bredde og muligheter akvarellteknikken har.
Huset er pusset opp innvendig, men det utvendige er bevart. I 2018 hadde Britt S. Lønaas, Leila Engebretsen og Anne Haavik sitt atelier her. En malergruppe hoder til i huset, og det holdes malekurs.
Gammalt frå Lommedæl`n
Egill Bø forteller i sin bok "Gammalt frå Lommedæl`n" (skrevet på lommedalsdialekt):
"En gong han gamle Løvenskiold og Stamnæs kom for å se over husa (på Hellerud) holdt'n Krestian på å kjøre i turnipsåker'n. Da'n såg hokke det var som kom, spent'n frå hesten og rusle fram i tunet. Stamnæs hadde bare litt hår i nakken. Da'n Krestian kom fram tel dom sa Stamnæs: "De er grå i håret både folk og fe her på Hellerud." Han Krestian tok a si' lua og sa: "Men det sitter da der." Løvenskiold storlo og Helleru'n fekk alt som han ville".
For å se informasjon om hvilke arealer gården i dag eier, gårdsbygninger, gårds- og bruksnummer m.m., kan man klikke på denne lenken: norgeskart.no. Skriv Hellerud, Bærum i søkefeltet, og klikk på det riktige gårdsnavnet som dukker opp. Velg deretter "SE EIENDOMSINFORMASJON". Huk av for "MARKER EIENDOM". Nå blir gårdens areal farget. Klikk også på "VIS MER INFORMASJON".
Har man først norgeskartet oppe, kan man enkelt bare klikke på den gården/det stedet man ønsker informasjon om.
Se også Utvikling av eierforhold for gårdene i Bærum
Mer om landbruk, gårdsutvikling, seterdrift og skogsdrift: Se Rik på historie s. 23 og
Tidslinje med omtale av historiske perioder i Bærum
Se også Handel i Bærum
Kilder:
Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 3. Bærum Bibliotek
Martinsen, Liv. (1983). Asker og Bærums historie. Asker og Bærum til 1840. Universitetsforlaget
Trulsrud, Halstein og A. Morgan Olsen. Foredraget "På kryss og tvers i Lommedalen". Holdt på Lommedalen og Bærums Verk seniorsenter 2008
Bø, Eigill. (1987). Gammalt frå Lommedæl'n. NKS-Forlaget
Kulturminner i Bærum. Månedens kulturminne
Galleri Akvarellen
Bærumskart