Nyborg
Adressen i dag er Dragveien 24D. (Gårdsnr. 10, Bruksnr. 590)
Nyborg var en husmannsplass under Ramstad. Den lå nord på eiendommen, på Nyborgåsen, og ble ryddet omkring 1850.
I 1865 hadde plassen 1 ku, 3 sauer og 1 gris. De sådde 1/8 tønne bygg, ½ tønne havre og satte
5 tønner poteter.
Plassen ble utskilt fra Ramstad i 1910 til glassarbeider Ingvald Engebretsen ved Høvik Verk.
Et av Ingvalds barnebarn, Svein Erik Engebretsen, bor (2019) i nabohuset, og han sørger for vedlikehold av husmannsstua. Han har av og til skoleelever inne for å lære dem om hvordan det var å leve i en annen tid.
På Nyborg opplevde de umenneskelighet på nært hold. Følgende historie sto i Adressetidende for Brevig, Stathelle, Langesund, Bamble og Eidanger, tirsdag 21. mai 1872:
Piken Karen Andersdatter var høygravid med tvillinger og vandret rundt i Bærum for losji. Hun var utstøtt fra egen familie. Hun hadde fått losji på en husmannsplass under Ballerud på Høvik, men da hun en morgen fikk fødselssmerter, fikk kona på gården panikk og ba henne gå til den nærmeste gården i retning Stabekk. Her banket hun på døren. Nå er hun i meget dårlig form og ber så pent om å få sitte. Husholdersken Oline slipper henne inn, men er skeptisk til om hun kan bli og tilkaller husmannen.
Husmannen avviser piken med at han har fått streng beskjed om å ikke huse fremmede. Det neste som skjer er ubegripelig. Han drar den fødende kvinnen etter armen ut på gamle Drammensvei. Her føder Karen det første barnet, til husmannens store sjokk. Han skriker og løper sin vei.
Karen, nå alene midt i veien med et nyfødt barn, tuller det inn i skjørtet og kjemper seg 1,1 km bort til husmannsplassen Nyborg, fortsatt med den andre tvillingen ufødt inni magen.
På Nyborg blir hun tatt vare på. De tilkaller lege som bistår med å få født det andre barnet, som tragisk nok er dødfødt. Ifølge legen kunne dette barnet overlevd dersom Karen hadde fått hjelp tidsnok.
Oline og husmannen blir stilt for retten, men blir ikke dømt. Det påpekes i avisartikkelen at de også hadde et upassende forhold, og ifølge digitalarkivets kilder holdt de sammen til det siste.
Karens gjenlevende datter, Karoline, gikk det godt med. Hun giftet seg med en arbeider ved Høvik Verk, fikk 15 barn og ble gammel på Høvik. Hun døde i 1956.
Mer om husmannsvesenet: Se Husmannsvesenet
Kilder:
Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 4. Bærum Bibliotek
Bærum bibliotek
Adressetidende for Brevig, Stathelle, Langesund, Bamble og Eidanger, tirsdag 21. mai 1872
Viktoria Wettergreen. Beboer i Drageslottet
Ovenfor: Stuen på Nyborg 2019. Lite er forandret fra da Ingvald Engebretsen bodde her med kone og 10 barn.
Til høyre: Et isskap der man kan legge inn isblokker i den øverste skuffen og samle opp smeltevannet i den nederste.
I skapet i midten sto varene som skulle kjøles.
Foto: Knut Erik Skarning
Ovenfor: Den gamle stua på husmannsplassen Nyborg 2019. Sett fra sydvest.
Til høyre: I gangen man kommer inn i henger en lampe laget på Høvik Verk. Glassarbeider Ingvald Engebretsen, som bodde i huset, hadde tilgang på lamper.
Foto: Knut Erik Skarning