Tilbake til startsiden

Diamanten. SAS, Braathen og Norwegian

 

 

 

Se også detaljkart

Adressen er Oksenøyveien 3. (Gårdsnr. 41, Bruksnr. 615)

Da Braathens SAFE ble informert om at de måtte forlate sine leide kontorer i Ruseløkkveien 26 i Oslo, besluttet selskapet å bygge et nytt hovedkontor i nærheten av Oslo Lufthavn, Fornebu. Diamanten ble tatt i bruk 16. desember 1985 og ble offisielt åpnet i januar 1986 av samferdselsminister Johan J. Jacobsen. Bygningen ble utvidet i 1997. Se mer om Braathens SAFE nedenfor.

Etter at Scandinavian Airlines System og Braathens slo seg sammen for å skape SAS Braathens, ble Diamanten det nye selskapets hovedkvarter. Fra 2007, da SAS Braathens ble slått sammen til SAS, ble det SAS sitt hovedkontor i Norge. Etter at SAS bestemte seg for å redusere sin norske administrasjon fra 300 til 100 personer, valgte man å flytte ut av Diamanten i 2010. Se mer om SAS nedenfor.

I 2010 annonserte Norwegian Property, som da eide bygningen, at de hadde solgt bygget til Hbk Invest, som eies 84 % av Bjørn Kjos. Kjos var også den største eieren og administrerende direktøren i Norwegian Air Shuttle. Norwegian består av morselskapet Norwegian Air Shuttle ASA og dets hel- og deleide datterselskaper. Norwegian Air Shuttle varslet samtidig at de flyttet hovedkontoret fra ulike kontorer på Fornebu til Diamanten. Se mer om Norwegian nedenfor.

I 2021 var Diamanten eid av Bjørn Kjos og bjørn Kise gjennom selskapet Fornebu Næringseiendom, som er et selskap under morselskapet Hbk. Det forelå da planer om å rive Diamanten og bygge boliger.

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Wikipedia


Mer om SAS
Scandinavian Airlines eller SAS er et skandinavisk flyselskap dannet av de nasjonale flyselskapene i Danmark (DDL), Norge (DNL) og Sverige (ABA/SILA) i 1946. Selskapet het opprinnelig Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden, og forkortelsen SAS står for de tre første ordene. Senere har navnet blitt forkortet til Scandinavian Airlines, men den opprinnelige forkortelsen ble beholdt.

Eierfordelingen i SAS var 2:2:3, der Sverige hadde den største andelen. København ble knutepunkt for SAS, og foruten innenlandske ruter, opererte SAS til de fleste viktige destinasjoner i Europa og over store deler av verden. Rutene var konsesjonsavhengige, og det medførte både forpliktelser til å fly og rettigheter som gav økonomisk beskyttelse. SAS skulle som hovedregel ha nasjonal enerett på flygninger til utlandet. Andre skandinaviske selskaper fikk bare operere innenlands.

SAS ble blant de ledende europeiske flyselskapene og har hele tiden operert en moderne flyflåte både nasjonalt og internasjonalt. Det var SAS som var pionerselskapet på polarflyvninger mellom Europa og Nord-Amerika med sine DC 7-fly.

Når det gjaldt teknisk arbeid med flyparken, hadde Norge hovedansvaret for selskapets fly av typene Convair Metropolitan og senere DC 9/MD 80 i Koksaverkstedet på Fornebu.

I 1997 gikk SAS inn som eier i Widerøe's Flyveselskap, ble majoritetseier i 1998 og var eneeier fra 2002 til 2013.

SAS overtok i 2001 også det kriserammede Braathens, som til 2004 fortsatte under eget merke og med eget rutenett samordnet med SAS og Widerøe. SAS Norge og Braathens ble integrert og dannet SAS Braathens, som skiftet navn til SAS Norge i 2007.

I 2001 ble de opprinnelige eierselskapene i SAS avviklet, og selskapet ble organisert som ett aksjeselskap (SAS AB) børsnotert i Stockholm, København og Oslo. Den svenske, danske og norske stat eide til sammen halvparten av aksjene (derav Norge 14,3 prosent) frem til 2018, da den norske stat solgte alle sine aksjer i selskapet.

SAS gikk etter økonomiske problemer i 2023 gjennom et eierskifte, hvor det amerikanske investorselskapet Castlelake tok over 32 prosent av aksjene og ble største eier, og Air France-KLM-gruppen 19,9 prosent av aksjene. Den danske staten har beholdt 26 prosent av aksjekapitalen.

SAS har (2024) hovedkontor i Stockholm.

I SAS-konsernet inngår også en stor hotellvirksomhet (Rezidor SAS Hospitality) under merkene Radisson SAS, Regent, Country Inn og Park Inn. 

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Store norske leksikon


Mer om Braathens SAFE
Braathens SAFE (South American and Far East) var et flyselskap som ble startet av skipsreder Ludvig G. Braathen i 1946. Tilleggsbetegnelsen SAFE står for for South American & Far East Airtransport.

Braathens var fra starten heleid av Ludvig G. Braathens rederi, men ble i 1994 børsnotert. Selskapet overtok i 1996–1997 det svenske flyselskapet Transwede og i 1998 Malmö Aviation. Nederlandske  overtok i 1997 30 prosent av Braathens, samtidig som Braathens gikk i allianse med blant annet KLM og Northwest Airlines. 

Selskapet flyttet sitt hovedkontor fra Oslo sentrum til Diamanten i desember 1985.

Flyselskapet var fra starten først og fremst basert på charteroppdrag, og Tilleggsbetegnelsen SAFE viser hvor de sterkeste engasjementene var. Flygningene mellom Norge/Europa og Hong Kong ble etter hvert så omfattende at selskapet fikk konsesjon på denne ruten. Etter at SAS ble dannet i 1951, fikk ikke Braathens fornyet sin utenlandskonsesjon, men ble tilbudt å fly enkelte ruter innenlands i Norge. Selskapet lanserte disse rutene under navnet "Luftbussen" i rutene som gikk fra Oslo til Kristiansand, Stavanger, Ålesund og Trondheim. De øvrige innenlandsrutene var forbeholdt SAS, og det var ingen reell konkurranse om flygningene i Norge. Etter EUs deregulering av europeisk luftfart på slutten av 1980-tallet. ble imidlertid situasjonen en annen, og Braathens SAFE kom etter hvert inn på hele det norske rutenettet på samme måte som SAS. En viktig del av Braathens SAFEs flygninger gikk som charter til populære reisemål i Syden.

I 2001 var den økonomiske situasjonen for selskapet blitt vanskelig, og Braathens ble kjøpt av SAS. Etter 2007 er navnet blitt borte, og selskapet er gått inn i SAS Norge.

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Store norske leksikon

Mer om Norwegian
Norwegian (Norwegian Air Shuttle (NAS)) er et lavprisflyselskap startet som etterfølger av Busy Bee i 1993, med hovedkontor i Diamanten. Selskapet overtok Busy Bees Fokker 50-fly sammen med kontrakten med Braathens SAFE om å fly sekundærruter i hovedsak på Vestlandet. I tillegg fløy NAS enkelte ruter i egen regi utenfor Braathens-systemet.
Da SAS og Braathens gikk sammen i 2002 (2001?), tok Norwegian opp konkurransen på innenriksflyging i Norge og startet i september 2002 ruter fra Oslo til Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Etter dette økte aktiviteten, og Norwegian hadde i 2008 et rutenett på nær 150 ruter i Norge og til Europa. Sommeren 2007 kjøpte Norwegian det finske flyselskapet FlyNordic. Flyparken på slutten av 2021 besto av 51 fly, i hovedsak Boeing 737, en nedgang fra april 2020 da selskapet hadde en flåte på 171 fly.

Selskapet kjøpte Widerøe for 1,1 milliarder kroner med virkning fra 2024. Widerøe vil driftes som et selvstendig datterselskap.

Selskapets grunnlegger Bjørn Kjos var administrerende direktør fra 2002 til juli 2019, og var også største eier frem til april 2020.

Høsten 2007 lanserte selskapet banken Bank Norwegian, som ble koblet til en kreditt- og bonusordning hos flyselskapet. I 2018 hadde banken 1,4 millioner kunder og en omsetning på 15 milliarder kroner. Norwegian solgte seg ut av bankvirksomheten i august 2019.

I 2024 overtok Norwegian Widerøe.

Kilder:

Lokalhistoriewiki

Store norske leksikon

Dagsavisen 12. januar 2024

 


 

 

 

 

 

Diamanten 2017. Sett fra sydøst. Kilde: Google maps
DC-9-41. En av flytypene SAS vedlikeholdt på Koksaverkstedet.
Kilde.
Wikipedia
Braathens DC-3 Norse Carrier fotografert i 1952. Kilde. Wikipedia
En Boeing 737-300 fra Norwegian. Kilde. Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diamanten 1986. Bygningen var nettopp offisielt åpnet. Kilde: digitaltmuseum.no