Tilbake til startsiden

Frem til 1960-tallet lå det en kafé, Kafé Kringsjå, på østsiden av Søndre Kolsåstopp.

Kafeen ble bygget av familien Toppås.
Tidlig på 1930-tallet skal familien Tvinnreim med sønnen Tore ha drevet kafeen.
Fra omkring 1948 til omkring 1952 var det ekteparet Lars og Anna Bjørnbakken som sammen med søsknene Tora og Hans Murås drev kafeen. Lars og Anna Bjørnbakken var foreldrene til Inger Bjørnbakken som ble verdensmester i alpint i 1958. Tora og Hans bodde på Hauger.

I kafeen solgte de blant annet brus, wienerbrød, iskrem og hjemmelagde havrekjeks. Opp til kafeen gikk en løpestreng med håndsveiv. Den ble brukt til bruskassene. Løpestrengen kan fortsatt sees.

På 1950-tallet drev også Trygve Jacobsen kafeen noen år.

Da kafedriften var slutt, ble bygningen kjøpt av en sjømann. Bygningen ble stående mye ubenyttet og var gjenstand for innbrudd og hærverk. Den forfalt etter hvert og ble besluttet revet av kommunen i 1968.

Håkon Foss (død 1951) på Hauger hadde en salgsbod for hjemmelaget is, brus og sjokolade nesten oppe ved Rødraset. Varene ble fraktet dit opp med hest og slep. Guttene på Hauger bar også en del varer opp. Da kunne de tjene noen kroner.

Flere var interessert i å kjøpe Kolsåstoppen for å bygge kafé og heisanlegg der. Det var til og med planer om å bygge et hotell. Toppen ble på 1940-tallet makeskiftet med kommunen. Dette ble gjort for å sikre stedet som friluftsområde. Hauger beholdt imidlertid salgsrettigheter til is og mineralvann.

I en tid da folk ikke hadde så god råd, ble Kolsåstoppen ofte kalt "Fattigmanns Geilo" og "De fattiges Finse". Mange reiste hit i påsken.


For å komme til stedet kafeen lå, går man stien fra Toppåsveien opp mot Søndre Kolsåstopp. Litt før man kommer til toppen, går stien ned i et søkk. Etter å ha gått opp en tretrapp fra dette søkket, holder man til venstre istedenfor å gå rett frem mot Søndre Kolsåstopp. Se detaljkart


Kilder:
Jon R. Foss, bror av Håkon Foss
Inger Bjømbakken
Bjorn E. Jacobsen
Nilsen, Freddy. (2010). Livet på Vestre Hauger gård. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 50

 

 

 

 



 

Slik så kafeen ut. Bildet er tatt fra samme vinkel som bildet ovenfor. Vi kjenner igjen de to furuene. Kilde: Skiforeningen
Kafeen lå på platået vi ser midt i bildet. Sett fra øst. Bildet er tatt i 2021.
Foto: Knut Erik Skarning

Kafé Kringsjå

Grunnmurrester etter kafeen er lett synlige. Sett fra syd. Bildet er tatt i 2021.
Foto: Knut Erik Skarning
Det er lett å forstå at kafeen fikk navnet Kringsjå. Bildet er tatt i 2021.
Vaieren vi ser til venstre på bildet ble benyttet til transport av varer opp til kafeen.
Foto: Knut Erik Skarning
Kafeen sett fra syd. Foto: Katrine Engen
Se også detaljkart