Tilbake til startsiden


Teksten nedenfor om åpningen av Dælibekken er hentet fra Bærum Elveforum (2022)

"I 1973 ville Bærum kommune lukke den nedre delen av Dælibekken for å bygge verksted og lagerbygg for tekniske etater på Rud-Hauger området. Det kom mange protester fra Gjettum Velforening, Bærum Miljøvern, Bærum Sportsfiskere, Bærum Jeger- og fiskeforening og
Vestre Bærum Sportsfiskere. Gjettum Vel anket først til Namsretten og deretter til Kongen. 16. oktober 1973 sto det i Budstikka: "Kongen ikke enig med Gjettum Vel. Protest mot lukking av Dælibekken avvist."

I reguleringsplanen for ny E16 fra Kjørbo til Wøyen var gjenåpning av Dælibekken opp langs Bærumsveien til gangbroen på Rud en del av prosjektet. Bærum kommune ønsket å åpne bekken videre oppover til Rud videregående skole, der den er åpen i dag. Statens Vegvesen samarbeidet med kommunen, slik at begge strekninger ble åpnet samtidig. Arbeidet med bekkeåpning og bygging av fisketrapp ble ferdigstilt med beplantning våren 2020. Nå har vegetasjonen kommet på plass, og Dælibekken har fått «satt» seg etter noen flom- og tørkeperioder."

Dælibekken har sitt utspring i Sætertjernet. Vebekk var det gamle navnet på Dælibekken. Bekken var en gang grensen mellom Vang og Dønski.
Ordet vé betegner et hellig sted eller noe som er viet til gudommelige makter.

Vebekk lå muligens der Løxa gartneri lå. Vebekk er ført opp som et underbruk av Vøyen i1625 og ble bosatt i yngre jernalder (ca. 550 evt.− 1050 evt.).



Kilder:

Bærum Elveforum

Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 2. Bærum Bibliotek

Martinsen, Liv. (1983). Asker og Bærums historie. Asker og Bærum til 1840. Universitetsforlaget

 

 

 

 



 

Løxa og Løxa gartneri 1959. Kilde: Bærum bibliotek
Se også Detaljkart
Her lå småbruket Løxa og Løxa gartneri. Foto: Knut Erik Skarning

Nyåpnet del av Dælibekken