Tilbake til startsiden

Tjæregrashøgda

 

Tjæregrashøgda, eller Tjæregravshøgda, er en høyde som ligger sydvest for Triungsvann. Dette er Bærumsmarkas høyeste punkt, 485 meter over havet. Det har på stedet vært flere måle- og utsiktstårn, det siste ble oppført i 1969, og ble revet rundt 1990.
I dag (2019) er det lite utsikt fra selve toppunktet. Vest for høydepunktet er det et flott utsiktspunkt. Se bildet. Her ligger også en hytte.

Over Tjæregrashøgda gikk grensen mellom Leuchemarken, som hørte til Bogstadgodset, og skogsallmenningen i Lommedalen. Rett syd for der tårnet sto gikk den såkalte Stanglina fra en grenseoppgang i 1826. Her var det trolig satt opp stenger. Stanglina går fra Brunkollen over Tjæregrashøgda til Vidvangen og fortsetter videre over Krokskogen.
I dag markerer Stanglina delet mellom Løvenskiolds eiendommer og gårdsskogene i Lommedalen. Dette er også grensen mellom Østre og Vestre Bærum.

Det er flere meninger om navneopprinnelsen, som kan være planten tjæregras eller tjæreblom. Navnet kan også ha sammenheng med tidligere tiders tjærebrenning, og som kan ha gitt opphav til skrivemåten Tjæregravshøgda. Eldre lommedølinger sier Tjyrugravsåsen. Mange markatravere sier bare Tjerregravsen.

Kilder:

Christensen. Trygve. (1996). Natur og kulturminner i Bærumsmarka. Eget forlag

Lokalhistoriewiki

  

Utsikt fra hytta vest for Tjæregrashøgda. Kilde: Budstikka 1. juni 2019
Tårnet på Tjæregrashøgda 1980.
Kilde: Bærum bibliotek