Tilbake til startsiden

Tjæregrashøgda

 

Tjæregrashøgda, eller Tjæregravshøgda, er en høyde som ligger sydvest for Triungsvann. Dette er Bærumsmarkas høyeste punkt, 485 meter over havet. Det har på stedet vært flere måle- og utsiktstårn, det siste ble oppført i 1969 og ble revet rundt 1990.
Etter tårnet ble revet, var det dårlig utsikt fra selve høydepunktet, men vest for dette er det flott utsikt. Se bildet. Her ligger også en hytte.

Over Tjæregrashøgda gikk grensen mellom Leuchemarken, som hørte til Bogstadgodset, og skogsallmenningen i Lommedalen. Rett syd for der tårnet sto gikk den såkalte Stanglina fra en grenseoppgang i 1826. Her var det trolig satt opp stenger. Stanglina går fra Brunkollen over Tjæregrashøgda til Vidvangen og fortsetter videre over Krokskogen.
I dag markerer Stanglina delet mellom Løvenskiolds eiendommer og gårdsskogene i Lommedalen. Dette er også grensen mellom Østre og Vestre Bærum.

Det er flere meninger om navneopprinnelsen. Det kan være planten tjæreblom som har gitt opphav til navnet. Navnet kan også ha sammenheng med tidligere tiders tjærebrenning, og dette kan ha gitt opphav til skrivemåten Tjæregravshøgda. Eldre lommedølinger sier Tjyrugravsåsen. Mange har også kalt stedet bare Tjerregravsen.

Kilder:

Christensen. Trygve. (1996). Natur og kulturminner i Bærumsmarka. Eget forlag

Lokalhistoriewiki

 



 

Tårnet på Tjæregrashøgda 1980.
Kilde: Bærum bibliotek
Toppen av Tjæregrashøgda 2023. Her lå tidligere et utsiktstårn (se nedenfor).
Sett fra syd.
Foto: Knut Erik Skarning
Den fineste utsikten har vi fra en hytte rett vest for det høyeste punktet. Mot syd.
På bildet ser vi tre slalåmbakker: Kolsåsbakken (til venstre), Kirkerudbakken og Krydsbybakken. Bildet er tatt i 2023. Foto: Knut Erik Skarning