Tilbake til startsiden

Fredriksengården (Friglandgården) og Ole Tokeruds plass

Fredriksengården (Friglandgården)
Adressen er Bærumsveien 210. (Gårdsnr. 19, Bruksnr. 20)

Astrid og Sigurd Fredriksen kom opprinnelig fra Rjukan. I 1922 etablerte de en butikk, Sigurd Fredriksen Klær og Hjemmetekstiler, på Majorstua i Oslo. Men da sønnen, fireåringen Rolf, ble påkjørt, valgte de et roligere sted å bo. Slik endte de på Bekkestua. I 1923 startet de i leide lokaler i Lefdalbygningen.
Sigurd Fredriksen tok senere navnet Frigland, fordi han var lei av å bli forvekslet med faren. Frigland var et navn han hadde brukt som dekknavn under andre verdenskrig (1940−1945).

I 1928 kjøpte Astrid og Sigurd Fredriksen sveitservillaen Fribo på Bekkestua. Fru Fredriksen innredet en liten butikk, Fredriksens Manufakturforretning, i første etasje. Familien bodde i andre etasje. Klærne hang utstilt i et stuevindu og i et gammelt kaninbur nede ved veien.
I Fribo bodde også, i en periode, tannlege Hans Kristoffersen som hadde tannlegekontor i andre etasje. Huset ble revet i 1970.

Ekteparet reiste en ny forretningsbygning, "Buebygget", i 1937. Bygningen var det første murhuset på Bekkestua.

I starten solgte Fredriksen både dame- og herreklær. I 1953 ble manufaktur- og damekonfeksjonsforretningen overtatt av frøken Liv Olsen, som da hadde jobbet som ekspeditrise for Fredriksen fra omkring 1950. Sigurd og Astrids sønn Rolf overtok ansvaret for herreekviperingsforretningen og en avdeling for utstyrsvarer.

I 1956 ble Fredriksengården utvidet. Det var arkitekt Georg Foss som tegnet både "Buebygget" og utvidelsen. Foss har blant annet også tegnet Jarhuset.
Rolf Fredriksen drev med herre- og gutteklær, mens broren Sigurd Frigland drev med hjemmetekstiler og gardiner.
Da moren Astrid ble lei av å være pensjonist, startet hun Stoffhuset med salg av søm og stoffer.

Vidar Myrvold drev møbelbutikk fra 1975 til 2008 i den nordøstre delen av bygningen (tilbygget). Butikken hans het Avenue.

Søsknene Lise Haugen og Sten Randers Fredriksen overtok forretningen etter faren Rolf og drev denne videre som Fredriksen på Bekkestua. Sigurd Friglands gjenværende forretning ble i 1998 solgt til Kirsti M. Daleng, som drev den videre som Friglands Eftf.

Liv Olsen fortsatte å drive sin forretning i Fredriksengården, og senere i Bygningsarbeidernes Hus, da dette sto klart i 1961. Hun døde i 1967. Driften fortsatte som Liv Olsen Eftf. I 1972 ble denne forretningen solgt til Bærum Samvirkelag (Coop), endret navn til Liv Olsen igjen, og den flyttet inn i gården til Coop Mega i 2004.

Eyvind Halvorsen tok over forretningen Fredriksen på Bekkestua i 2012. Halvorsen var ikke en del av Fredriksen-slekten, men hadde arbeidet i forretningen i 15 år da han tok over, og han hadde lang erfaring fra herrekonfeksjon i Oslo-området. Han ønsker å føre Fredriksen-arven videre, konseptet skulle ikke klusses med. Forretningen fører skjorter fra den svenske familieeide skjorteprodusenten Eton-skjorter. De fører også klær fra det gamle selskapet Barbour. dette selskapet er kjent for oil skin, som tåler vær og vind. De har videre satset mye på italiensk dressmote. De har tatt inn en del dresser fra Loro Piana, bransjens formel 1. Halvorsen fikk inn noen nye leverandører, blant annet Tommy Hilfiger.
Eyvind Halvorsen bestemte seg for å legge ned forretningen i mai 2023.

I venstre del av bygningen lå det i 2022 en sushiservering, en frisør og en butikk med barneklær (Lilleprinsen).

I 1998 ble en politipost åpnet i Fredriksengården. Senere flyttet denne til Bekkestua brannstasjon.

Meglerhuset Bekkeløkka AS holdt til i Fredriksengården fra 2002 til 2006, da de flyttet til Stoffhuset.

På baksiden av huset er det et lite smug som heter Farmorstredet. Det er oppkalt etter Astrid Fredriksen. Hun ble bare kalt farmor.

Ole Tokerud plass
Foran (vest for) Fredriksengården ligger Ole Tokeruds plass. Ole Tokerud var formann i Den Typografiske Forening i 1899, og var en av grunnleggerne av Egne Hjem-bevegelsen. Han var også redaksjonssekretær i avisen Social-Demokraten og satt i Bærum herredstyre.


Kilder:

Nossum, Annfinn (1997). Bekkestua vel 75 år. Vellet

Mohus, Arne. (1987). Stedsnavn i Bærum. Oppmålingsvesenet

Mathisen, Bjørn Magne. (2019). Historien om Bekkestua − og Bekkestuingene

Budstikka 3. august 2007

Budstikka 9. januar 2020

Budstikka 27. mars 2023

Vidar Myrvold (Innehaver av møbelbutikken Avenue)

Sefrakregisteret

IN magasinet

Fredriksengården 1972. Sett fra nordvest. Vi ser bygningen fra 1937 til høyre. Til venstre ser vi tilbygget fra 1956. Sveitservillaen Fribo, som lå helt til venstre i bildet, ble revet i 1970. Vi ser bakerihuset foran til høyre. Kilde: Bærum bibliotek
Fredriksengården (Friglandgården) 2018. Til venstre for bygningen ligger
Ole Tokeruds plass. Sett fra vest. Foto: Knut Erik Skarning
Fredriksengården 1939. Her var det dameklær til venstre og herreklær til høyre. Det var bolig i andre etasje. Kilde: Bærum bibliotek
Farmorstredet ligger på baksiden av gården. Foto: Knut Erik Skarning
Vi ser Fredriksengården fra 1937 til høyre. Til venstre ser vi sveitservillaen Fribo, der Fredriksen åpnet butikk i 1928. Kilde: Bærum bibliotek
Et vemodig bilde. Den gamle klesforretningen legges ned mai 2023.
Foto: Knut Erik Skarning
Ole Tokeruds plass 2023. Sett fra vest. Foto: Knut Erik Skarning
Fredriksengården 1987. Da var det også møbelbutikk (Avenue) i bygningen. Til venstre ser vi Fastvoldgården som er under bygging. Vi ser Stoffhuset til høyre.
Kilde: Bærum bibliotek