Tilbake til startsiden

Sandvikas første kino ble etablert i 1912 og holdt til i kjelleren på Walles Hotell.

I 1927 åpnet ny kino i kombinert kino- og kommunestyresal i Rådhusets østre del. Den første filmen som ble vist var "Men da fredsklokken kimte", og Sandvikens Mandskor sang. Det var
3 spilledager i uken. Filmene ble først akkompagnert av levende musikk eller musikk spilt på grammofonplater, men i 1931 kom lydfilmen til Sandvika.

Under andre verdenskrig (1940−1945) stoppet tilgangen på engelske, franske og etter hvert amerikanske filmer. Det ble vist mange tyske filmer, men det var de svenske som ble mest populære. Den filmen som ble sett av flest mennesker var den norske filmen "Vigdis". Den handlet om en vakker ung kvinne som prøver å løsrive seg fra sterkt religiøse foreldre, og som får barn hun ikke vil oppgi faren til.

Kinosalen i Rådhusets underetasje var ikke godt egnet til filmfremvisning. Gulvet var helt flatt og rett fordi salen også skulle benyttes til kommunestyremøter.

Sandvika fikk egen kinobygning, Kinogården, i 1959, og kinoen i Rådhuset ble nedlagt. Arkitekter for den nye bygningen var Magnus og Anton Poulsson. Kinoen hadde 500 sitteplasser.
Adressen var Kinoveien 2. (Gårdsnr. 7, Bruksnr. 15)

Landets første kontor for kino og kulturadministrasjon flyttet inn i lokalene i 1969. Kultursjef Carsten E.  Munch utviklet retningslinjer for driften av lokalene. Kinoen ble også benyttet til teater, ballett, dukketeater, konserter, bildende kunst og litteratur.

Kinodriften ble avviklet i 1987 og salen ble i 1989 bygget om for levende kulturuttrykk. Navnet ble Sandvika Teater. En rekke kulturorganisasjoner og kulturadministrasjonen fikk kontorer og øvingslokaler i bygningen.

Gården ble pusset opp og rehabilitert sesongen 2008−2009, og fikk en publikumskapasitet på 497.

Bærum Kulturhus drifter i dag (2019) scenen i Sandvika Teater.

Odeon, i Claude Monets allé er nå (2020) Sandvikas kino.


Mer om Magnus Poulsson nederst på siden om Gullia.


Kilder:

Wikipedia

Sandvika kultursti. Bærum kommune. Kultur- og idrettsforvaltningen

Jacobsen, Jacob. (1979). Sandvika − i Bærum. Kulturutvalget

Wøllo, Knut (Red.). (2006). Sandvika. Fra tettsted til by − en billedkavalkade. Selskabet til Sandvikens vel

Disen, Ole H. P. (2017). Filmens og kinoens barndom i Bærum. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 57


Bærum Barneteater
Bærum Barneteater bruker scenen i Kinoveien 2 i Kinogården.

Teateret skriver på sin hjemmeside:
"Bærum Barneteater startet opp i 1985 og ble i 1994 organisert som en ideell nonprofitt-stiftelse. Arne Brurås var i perioden 1985−2004 leder for virksomheten. Fra høsten 2017 var Mona Larsen daglig leder.

Virksomheten er fordelt mellom produksjon av forestillinger hvor våre faste medlemmer medvirker, og kursvirksomhet i regi av Bærum Teaterskole. Rekruttering til Bærum Barneteaters ensemble skjer etter behov via Bærum Teaterskole.

I 2018 består Bærum Barneteaters ensemble av 63 medlemmer i alderen 8−18 år.

Bærum Barneteater regnes som et av Norges fremste i sitt slag. Profesjonelle instruktører, koreografer og musikere arbeider med barna og ungdommene for å lage forestillinger til glede for vårt publikum. Både på det kunstneriske, tekniske og administrative plan ønsker vi å legge til rette for gode og seriøse rammer rundt våre forestillinger og vårt unike barneteater-miljø.

Forestillingene våre spilles i Sandvika Teater.  Dessuten hender det at vi fra tid til annen reiser på turne på det sentrale Østlandet.

Bærum Barneteaters Teaterskole startet opp i 2003. Fra høsten 2017 er Ranveig Thon Bjørnestad leder for Bærum Teaterskole.

Vi tilbyr hel og halvårskurs med oppstart i september og januar. Rundt 250 elever fra 5 til 17 år deltar på våre kurs som holdes av erfarne teaterskolelærere. Her fokuseres det på konsentrasjon, trygghet, lek og generell skuespillerteknikk. Vi har også en sommerskole som tilbyr teaterkurs 3 uker i løpet av sommerferien."


Kilder:

Bærum Teaterskole

Bærum Barneteater

 

Sandvika Barne- og Ungdomsteater

Sandvika Barne- og Ungdomsteater er et tilbud for barn og ungdom mellom 8 og 19 år, og er delt i to grupper: 8–12 år og 13–19 år. De bruker også scenen i Kinoveien 2 i Kinogården.

Teateret ble etablert i 1987 som Kolsås Barne- og Ungdomsteater. Det organiseres og drives på en slik måte at barn og ungdom først og fremst i Bærum, med interesse for teater, dans og musikk, kan utvikle interessen og samtidig delta i et sosialt utviklende fellesskap. Teateret er basert på foreldremedvirkning og drives ikke-kommersielt.

Teateret har sine faste oppsetninger i Sandvika Teater, barnegruppen på Lille Scene og ungdomsgruppen på hovedscenen. Teateret benytter seg av profesjonelle instruktører innen drama, dans/bevegelse og musikk.

Sandvika Barne- og Ungdomsteater har et bredt og rikholdig repertoar, og har i årenes løp gledet publikum med oppsetninger som Nøtteknekkeren, Scrooge, Jungelboken, Bugsy Malone, Skjønnheten og udyret, Gummi-Tarzan, Trollmannen fra Oz, Oliver (basert på Oliver Twist av Charles Dickens), Et juleeventyr, Askepott, en forestilling om klima og jorda (Klimadrama), Alt jeg finner på er sant, Robin Hood og Hans og Grete.


Kilder:

Wikipedia

Lokalhistoriewiki

Sandvika Barne og Ungdomsteater

 

 

 

 

 

 



 

Kinoen i Kinogården 1959. Sett fra nordvest. Kilde: Bærum bibliotek
Kinogården 2019.
Sett fra nordøst.
Foto: Knut Erik Skarning

Kinogården. Sandvika Teater, tidligere Sandvika kino

Interiør fra kinoen 1959. Kilde: Bærum bibliotek
Biblioteket holdt til i Kinogården fra 1960 til 1990. Bildet er fra 1983.
Kilde: Bærum bibliotek

 

Kultursjef Carsten E. Munch utviklet retningslinjer for driften av kinolokalene.
Kilde: Bærum bibliotek