Tilbake til startsiden

Adressen er Sandviksveien 183. (Gårdsnr. 52, Bruksnr. 45)

Sandviksveien 183 har blitt kalt DEFA-bygningen fordi bedriften DEFA lenge holdt til her.

DEFA AS er et teknologiselskap innen utvikling, produksjon og salg av bilvarmeprodukter, sikkerhetsløsninger til biler, motorsykler, båter og hytter, samt belysning. Selskapet ble etablert av Didrik Eidsvig i Oslo i 1946, og flyttet til Sandvika året etter.

Didrik Eidsvig Fabrikker (DEFA) startet med produksjon av dukker og modellfly, la om til å produsere belysning og elektrisk installasjonsmateriell, og flyttet til eget bygg i Sandviksveien 183 i 1950. DEFA var Norges første underleverandør til den svenske bilindustrien og lanserte sin første motorvarmer i 1960. Blokkvarmere tilpasset ulike motortyper ble lansert noe senere. Hovedkontoret flyttet til Nesbyen i 1967. Samtidig startet en gradvis overflytting av produksjonen.

Et komplett bilvarmesystem med motor- og kupevarmer, den første elektroniske batteriladeren for montering i motorrommet og et startur for montering innvendig i bilens kupé ble lansert på begynnelsen på 1980-tallet. Det første bilalarmsystemet kom i 1986. En egen utviklingsavdeling for elektronikkprodukter ble etablert på Kongsberg i 1987. Den første MC-alarmen ble lansert i 2002, og den første båtalarmen i 2005.

DEFA-divisjonene Automotive, Security og Lighting ble etablert i 2002. Samme år ble utviklingsavdelingen flyttet til Sandvika, der også administrasjons-, salgs- og markedsavdelingen holdt til. DEFA Group hadde i 2007 avdelingskontorer i Sandvika, Nesbyen, Lahaugmoen, Trondheim, Ålborg, Helsingborg og Wuxi i Kina.

DEFA hadde i 2021 Besøksadresse Slependveien 108. Bedriften har mer enn 400 ansatte på tre kontinenter. Deres produkter og tjenester distribueres i 30 land.


AS Bull Industri- og Skipsteknisk
holdt til i DEFA-bygningen fra omkring 2010.


Kilder:

Lokalhistoriewiki (Om Kiwi)

Lokalhistoriewiki (Om DEFA)

DEFA

 

 

 

 

 

  

Slik så DEFA-bygningen ut i 1962 da DEFA holdt til der. Sett fra syd.
Kilde: Bærum bibliotek
Se også Detaljkart
Vi ser det som kalles DEFA-bygningen, og hvor Kiwi og Europris ligger i dag (2021).
Kiwi ble etablert i 2003. Sett fra sydvest. Kilde: Google Maps

DEFA-bygningen