Se også detaljkart

Adressen er Professor Kohts vei 84. (Gårdsnr. 14, Bruksnr. 480)

Joker-butikken som vi ser i dag (2022), tidligere Kiwi Nedre Stabekk, var opprinnelig en kolonialforretning som ble etablert av Didrik Walstad i 1955. Dette var da Norges første supermarked.

Walstad begynte som kjøpmann i Stabekkhuset. Her hadde han en spesialforretning for finere kolonialvarer. Denne forretningen ble en filial under den nye, store butikken i Walstadgården i Professor Kohts vei 84.

Didrik Walstad og hans far var en tur i Chicago for å se på supermarkeder der, før den endelige utformingen av butikken i Professor Kohts vei ble gjort.
Da Didrik Walstad hadde kjøpt tomten, og de hadde begynt byggingen, kjøpte han en buss og innredet den til en landhandel på stedet. Dette gjorde han for å få folk til å venne seg til å gå til denne adressen for å handle.

Walstad hadde en gård i Sylling i Lier. Der hadde han på det meste 4500 høner. Han satte sitt eget varemerke, Gullegg, på eggene som ble solgt i butikkene hans. Han produserte også grønnsaker, bær og frukt som ble solgt i butikkene.

Walstad var i 1950 en av de første her i landet som solgte bananer over disk.

Didrik Walstad hadde sans for de enkle reklametriksene. Inne i det store lokalet var det et staselig anlegg for maling av kaffe. Bak dette satte han en vifte, slik at duften av nymalt kaffe bredte seg i butikken. Enda mer effektiv ble markedsføringen da den nye, flotte kyllinggrilleren ankom. Han grillet i forkant av helgen, og med en vifte bak grillmaskinen var kundene neppe i tvil om hva helgekosen skulle bestå av. Varehusgründeren kunne selv følge reaksjonen gjennom det store kontorvinduet oppunder taket. For øvrig var supermarkedeieren lett gjenkjennelig når han kom kjørende i sin hvite Mercedes 600 som han etter hvert anskaffet.

Fra 1985 leide Per Westby i Westbys Mathus stedet, men gikk konkurs i 1989. Virksomheten ble da leid av Bonus, og senere av Spar. Kiwi drev i lokalene fra 1996, først som leietakere, senere som eiere. Kiwi la ned sin butikk i 2020. Så ble det Jokerbutikk på stedet (se øverste bilde). Først startet én eier opp, men sa takk for seg etter kort tid. Deretter, i april 2022, tok eier nummer to, Prince Malik, over. Men i 2023 bestemte han seg for å legge ned butikken. Ny eier, Usman Afzal, åpnet dørene torsdag 11. januar 2024. Han satset på å få kunder blant annet fra nye boliger som bygges i området.


Supermarkedet til Didrik Walstad ble presentert på Filmavisen i 1955.

Bak butikken, på Skjerpehaugen, ligger en maskingeværstilling og en bunker fra andre verdenskrig (1940−1945).


Mer om Kiwi
Kiwi (KIWI) er et norsk kjedekonsept innen dagligvarer. Dette ble startet i Hokksund i 1979.
Kiwi er en del av NorgesGruppen og besto per februar 2018 av 652 butikker i Norge.

Navnet på butikkjeden kommer fra etternavnene til gründerne Tor Kirkeng, Henning Kirkeng og Svein Wike. De to første bokstavene i etternavnene Kirkeng og Wike danner KIWI.

Butikkjedens omsetningsvekst kan delvis knyttes til flere kampanjer. Blant annet kampanjene holdbarhetsgaranti, bleieavtale, kvalitetsgaranti på frukt og grønt og momskutt på frukt og grønt.

Mer om Joker
Joker eies og drives (2023) av Lentus Butikkdrift AS som er en del av LentusGruppen AS. NorgesGruppen er eier av navnet Joker, butikk konseptet/profilen Joker.
Lentus eier og driver cirka 40 butikker på Østlandet.

Lentuskonsernet skriver på sin hjemmeside:
Konsernets reise startet i 1997 da Inder Singh jobbet i Sinsen Kolonial som daglig leder og startet med en storkiosk på Torshov. I 2001 utviklet han kiosken til å bli en Joker-butikk der overskuddet ble investert i leiligheter for utleie.
Første investering var Årvollskogen hvor Sinsen Kolonial kjøpte ti leiligheter. Etter dette ble det kjøpt flere leiligheter. I 2007 kom Joker-butikk nummer to. Frem til 2011 besto Sinsen Kolonial av 13 butikker og leiligheter. I 2011 ble Inder Singh eier av Sinsen Kolonial, og det ble etablert en rekke selskaper innenfor eiendom, bygg, sikkerhet, eiendomsmegling og finans.


Se også Handel i Bærum


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Hans Didrik Walstad. Barnebarn til Didrik Walstad som startet butikken.

Vårt Bærum (2020). Dinamo Forlag

Innlegg på Facebook av Atle Høivik 10. november 2019

Wikipedia (Om KIWI)

Wikipedia (Om Joker)

Sandefjord blad

lentusgruppen.no

Budstikka 18. januar 2024

Walstads supermarked. Sett fra nordvest.
Dette bildet sto i vinduet på Kiwi-butikken vi ser på bildet ovenfor.
Kiwi Nedre Stabekk 2018. Foto: Knut Erik Skarning

Joker, tidligere Kiwi Nedre Stabekk og Walstads supermarked

Tilbake til startsiden
Jokerbutikken 2021. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning