Tilbake til startsiden
Se også detaljkart

Adressen er i dag Lommedalsveien 230. (Gårdsnr. 95, Bruksnr. 145)

Dørfabrikken
I 1951 fikk Løvenskiold produksjonsrett i Norge for den svenske Werno-døren, der halm ble brukt som fyllstoff mellom huntonittplatene. Halmen, som var importert fra Sverige, ble presset hardt sammen før den ble kuttet (tvers på stråenes lengderetning) og lagt inn i dørene. Slike dører ble forholdsvis brannsikre fordi presset halm brant dårlig. I noen dører ble det også brukt papir som fyll. Mye av finerplatene som ble brukt til dørene var importert, og var laget av afrikanske tresorter.

Produksjonen startet i 1953 i Stallbygningen på Bærums Verk, der den søndre parkeringsplassen ligger nå. Bærums Verk dørfabrikk (halmdørfabrikk) var dermed etablert. Ny dørfabrikk sto ferdig i 1955 rett over veien for der Mølladammen skole ligger nå, men det var fortsatt produksjon og lager på Bærums Verk.
I 1962 produserte fabrikken 130 000 dører, og fabrikken var landets største dørprodusent. Fabrikken leverte blant annet dører og vinduer til rådhuset i Oslo.
Fabrikken ble overført til Lunde i Telemark i 1977 på grunn av konkurranseforhold.

Etter at dørproduksjonen sluttet, fortsatte fabrikken med produksjon av en ferdighustype som hadde navnet Beverhus.
Norpapp flyttet inn i en stor del av bygningen. Smurfit Kappa Norpapp AS er en av Norges største produsenter av papirbasert emballasje (blant annet bølgepapp) med hovedkontor på Hensmoen ved Hønefoss. Virksomheten har sin opprinnelse i Oslo Bølgepappfabrikk AS (etablert i 1929) og Nasjonal Pappemballasjeindustri AS (etablert 1949), som ble fusjonert til Norpapp AS på Hønefoss i 1962. Norpapps salgsledelse, salgskontor for Østlandet, produktutvikling og avdelingen for pakketekniske kundeløsninger ble flyttet fra Oslo til Smedsvingen på Hvalstad i 1979, og videre til lokalene etter Beverhus i 1984. Norpapp Display, produsent av displayemballasje i bølgepapp, drev samme sted inntil 2003, da virksomheten ble overført til Munksjö-eide On Well AB i Helsingborg.

Way Nor flyttet også til bygningene etter dørfabrikken (fra Løkkafossen), og i mars 2000 flyttet T.T. Elektro inn.


Mølladammen Næringspark ble stiftet 2005 på området, og denne bedriften driver med utleie av eiendom. I dag (2017) er det stor aktivitet. Se nederste bilde.

Messetjeneste AS er en av bedriften i næringsparken. Den ble etablert i 1982 og er totalleverandør av messer og utstillinger.
En gang lånte bedriften ut en stor tilhenger som ble rigget til som scene, med bakvegg, til julaftensgudstjeneste (høymesse) på parkeringsplassen nedenfor Lommedalen kirke. På utsiden av bakveggen på tilhengeren sto det selvsagt med store bokstaver: Messetjeneste.

En annene bedrift i næringsparken er Way Nor AS (nevnt ovenfor).
Way Nor AS ble etablert i 1985. Bedriften startet med produksjon av trefigurer som ble solgt som souvenier. Way Nor AS er I dag (2020) den største i grossist i gave- og suvenirbransjen i Norge. I tillegg til merkevaren Way Nor, produseres og tilbys merkevarer som NOR WEAR tekstil og Lommedalstroll.
I 2017 åpnet Way Nor sine to første egne butikker, begge på Gardermoen flyplass. I 2018 ble to flaggskip-butikker åpnet, en på Bryggen i Bergen og en i hjertet av Oslo, Lille Grensen 7, et steinkast fra Karl Johans gate og Stortinget. I 2019 åpent de i Karl Johans gate 8.


Mer om Industri i Bærum: Se Rik på historie s. 54 og
Tidslinje med omtale av historiske perioder i Bærum


Kilder:

Bærum bibliotek

Bakken, Thor Chr. (red). (2008). Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon. Kunnskapsforlaget

180.no

Budstikka 22.07.1968

John H. Olsen. Tidligere funksjonær ved støperiet ved Bærums Verk

Olav Midttun

Lokalhistoriewiki

Dørfabrikken og Mølladammen Næringspark
Mølladammen Næringspark 2023. Sett fra øst. Kilder: Bærum bibliotek
Dørfabrikken (til venstre) 1968. Sett fra syd. De to røde avlange husene til høyre tilhørte Bærums Verk Sag og Høvleri. Her ligger nå Mølladammen skole. Vi ser Møllaplassen nederst til høyre. Kilde: Bærum bibliotek
Bildet viser hvilke bedrifter som var etablert i 2023 (til høyre) og i 2017 (nedenfor).