Tilbake til startsiden

Østerdalshytta

Adressen er Vensåsseterveien 106. (Gårdsnr. 105, Bruksnr. 12)

Hytta, som har vært kalt Østerdalshytta, ligger vest for Vensåsseter. Se detaljkart.

Hyttetomten ble fradelt Åmot, og Østerdølenes lag fikk skjøte i 1938.

Østerdalshytta er en romslig tømmerhytte, som ligger fint til på Tømmeråsen. Den er bygget i 1930 og eies av Østerdølenes lag i Oslo.

Hytta har fire soverom med totalt 20 senger. Den har stor stue med peis og ovn. Det er ikke innlagt vann. Det er installert solcellepanel som gir strøm til lamper i alle rom. Kjøkken med gasskoketopp, utslagsvask, kjøkkenutstyr, dekketøy og vaskeutstyr. Bod med ved og utedo. Benker og bord til å sitte på ute. Stor åpen plass utenfor hytta til aktiviteter og annet. Det finnes Bålpanne og utstyr til kubb, badminton og krokket.

Østerdølenes lag i Oslo vil samle østerdøler i og omkring Oslo til hyggelig samvær. Østerdalsk sed og skikk skal legges til grunn for lagets arbeid, som især skal gå ut på å elske frem interessen for dalen. Laget skal arbeide for dalens fremgang og trivsel og støtte østerdøler i og omkring Oslo med råd og dåd.

hjemmesiden til Østerdølenes lag står følgende om lagets historie:
Østerdølenes lag har røtter tilbake til 1922. Det var herrene Dagfinn Hamlander, Ola Lømo, Otto Neverlien og Oskar Vold, alle fra Elverum bortsett fra Leif Dæhlie som er fra Alvdal, som tok initiativet til å starte et lag for østerdøler i Oslo. Initiativet resulterte i at Østerdalslaget ble stiftet 29.oktober samme år. Men bare vel en måned senere, 3.desember, kom det nok et lag for østerdøler i Oslo. Det fikk navnet Østerdølen, og stiftere var Svein Balstad, Kjartan Hofstad, Hans Rusten, A. Sundet, Th. Sandsjøviken og en ved navn Bratberg. Det var målsaken som var grunnen til at det ble dannet to lag.

Østerdalslaget var et vanlig bygdelag, mens Østerdølen var et litt “finere” lag, gjerne med middag på lagets arrangementer. Begge lagene arbeidet parallelt frem til 1942, da okkupasjonsmakten forbød all virksomhet.

Høsten 1945, med fredsrus og samhørighet, besluttet de to lagene å legge alle stridsspørsmål til side, for så å samles i ett lag. Sammenslåingen resulterte i Østerdølenes Lag i Oslo. Laget samler østerdøler fra Elverum i sør til Røros i nord og selvsagt fra det vidstrakte Trysil i øst. Det nye styret hadde tilnærmet like mange fra hvert av de to lagene. På fanen måtte motivene fra de to fanene samordnes.

Laget har alltid sett det som sin oppgave at medlemmene skal få dyrke sine interesser innenfor laget og har derfor flere særlag.


Kilder:

hjemmesiden til Østerdølenes lag

Guttormsen, Bjarne. (1949). Norge i Oslo : By- og bygdelag 1862−1949. Aschoug

Grunnboka

Se også detaljkart
Flyfoto av hytta omkring 2020. Sett fra syd. Kilde: kart.1881.no
Hytta 2023. Sett fra sydvest. Foto: Knut Erik Skarning