Tilbake til startsiden

Coop Prix, tidligere Olav Flatlands butikk

 

Se også detaljkart

Adressen er Storengveien 8. (Gårdsnr. 38, Bruksnr. 20)

Olav Flatlands butikk var en kolonial- og kjøttforretning. Den ble etablert i 1928 av Olav Flatland i nært samarbeid med hustruen Henny Nicoline.
O. & M. Flatland, som firmaet het da broren Martin Flatland deltok i virksomheten på
1930- og 1940-tallet, solgte også isenkramvarer, kjøkkenutstyr, maling, oljer og bygningsartikler.

I 1946 startet Olav Flatland eget pølsemakeri og fiskematproduksjon, mens
kolonial- og kjøttforretning ble overtatt av Kåre Thoresen.

Butikken til Kåre Thoresen ble avviklet i 1971, da kolonial-, kjøtt- og isenkramforretningene ble slått sammen til én stor kolonialbutikk med Jon Pettersen som kjøpmann. I 1978 overtok Jens Lomsdalen og kalte butikken Storenga Dagligvarer. Lomsdalen, som også drev Oksenøya Forretning 1985−1992, var tilknyttet kjøpmannssammenslutningen Bærums 7'eren, som gikk inn i Extra-kjeden i 1990.

Storenga Dagligvarer ble avviklet i 1997, da gården og forretningen ble overtatt av Rimi-kjøpmann Olav S. Nielsen på Nedre Stabekk. Forretningen ble tilknyttet Rimi under navnet
Rimi Jar. I 2014 ble butikken, sammen med en rekke andre i Asker og Bærum, kjøpt opp av Coop NKL, og ble en Coop Prix-butikk.

I dag (2022) er det Post i butikk hos Coop Prix.

Olav Flatland konsentrerte seg om engrosvirksomhet med utgangspunkt i pølsemakeriet, som flyttet til nytt tilbygg på baksiden av kolonialforretningen i 1946. I 1969 begynte Flatland, som den første i Norge, med produksjon av kjøttvarer der fettet var erstattet av soya. Han hadde selv sett, under et sykehusopphold etter en ulykke, at det var behov for slik diettmat. Produktene fikk varemerket Jarsoy (Jar og soya).
I 1977 flyttet bedriften til Olav Ingstads vei 3 på Rud.

Olav Flatlands eiendom på Rud ble solgt til Stabburet − Nora i 1984. Pengene ble satt inn i Henny og Olav Flatlands Legat som finansierte byggingen av 60 leiligheter for eldre og uføre i Lønnås og Flatlandtunet borettslag på Stabekk (Peterhofveien 15–35).

Der Flatlands pølsemakeri lå på baksiden av kolonialforretningen i Storengveien, ble Statens studiesenter for film etablert i 1985. Her kunne studentene først lære teori og så praktisere på filmatelieret. Senteret ble flyttet i 1996.

Mer om samvirkelagene og Coop: Se egen omtale

Se også Handel i Bærum


Kilder:

Lokalhistoriewiki (Om Olav Flatlands butikk)

Lokalhistoriewiki (Om Coop Prix Jar)

Engebretsen, Geir (Red). 1999. Boken om Jar. Jar vel

Mathisen, Bjørn Magne. (2020). Historien om Stabekk - og stabekkingene.
Bestilles privat: bmmathis@online.no eller telefon: 906 02 658

 

 

 

 

 

Coop prix 2019. Sett fra nord. Foto: Knut Erik Skarning