Turnlokalet og Høvik Verk musikkorps
Kart: Se startsiden (nestøverste kart)
Et turnlokale ble bygget i 1904 som en gave fra verkseier Nils Berg. Dette huset står fortsatt. Turnlokalet var også et sosialt samlingssted, det ble som et grendehus. Det ble brukt til blant annet møter, fester, basarer, innendørstrening for skytterlaget, korpsøvelser (se mer om Høvik Verk musikkorps nedenfor) og teaterforestillinger. Under andre verdenskrig (1940−1945) ble det også brukt som alternativ skolebygning. Leseværelset i turnlokalet var i bruk som klasserom til midt på 1960-tallet.
Lokalet fikk nytt tak i 1988.
Foranledningen for byggingen av turnlokalet var at verkseier Nils Berg var til stede på en turnoppvisning på idrettsbanen, og han ble svært imponert. Neste dag innkalte han fortuneren, Ragnvald Nilson, på sitt kontor, og spurte om turnerne hadde noe sted å være om vinteren. Nilson måtte svare nei på dette, og da sa Berg at hvis de kunne love å fortsette som de hadde begynt, skulle han bygge et eget turnlokale til dem. Nilson kunne garantere at de skulle fortsette som de hadde begynt, og snart var turnlokalet en realitet.
Huset ble i 2019 brukt som lager av Det norske Veritas (DNV).
Høvik Verk musikkorps
På historier.no står følgende (noe redigert):
Det første korpset på Høvik Verk ble startet i 1870, med en herre ved navn Huse som dirigent. Dette korpset ble ikke så mange år gammelt før det ble lagt ned. Siden ble det gjenopptatt og oppløst flere ganger inntil det 25. november 1891 ble startet på ny under sin dirigent Ole Olsen.
I 1918 takket de gamle musikere av, og ungdommen tok da over. Landsforbundet for gutte- og amatørmusikkorps var stiftet, og korpset meldte seg inn i 1920, under navnet Høvik Verk Ungdomskorps.
De første øvelsene ble holdt i turnlokalet og fortsatte på dette stedet til 1947, da de ble overflyttet til Høvik Verk skole.
Korpset har gjennom alle år vært så heldige å stå under ledelse av meget dyktige og vel kjente dirigenter. Her kan nevnes Ole Olsen, Alfred Johansen, pr.musikkløytnant Laurits Gundersen, musikkløytnant Alfred Evensen, musikkløytnant Håkon Aase-kjær, Arnulv Hegstad og filharmoniker Sverre Tonning Olsen.
Korpset har deltatt i en rekke landsstevner og ellers også vært godt engasjert rundt om i landet. På 1920-tallet var blant annet korpset fast engasjert på Bjerke Travbane i Oslo, og i 1925 assisterte det ved mottakelsen av Roald Amundsen. Den 15. oktober 1937 og i juni 1939 spilte korpset i kringkastingen med Alfred Evensen som dirigent. Etter andre verdenskrig har korpset spilt to ganger i kringkastingen under ledelse av Arnulv Hegstad.
Foruten en rekke andre engasjementer har korpset deltatt i 17. mai-tog i Oslo og Bærum.
I 1949 fikk korpset nye uniformer, og i 1953 gikk det til anskaffelse av en del nye instrumenter.
Korpset hadde sin egen damegruppe som støttet både økonomisk og arrangementsmessig. Bedriften på stedet (Høvik Verk) støtter også opp om korpset økonomisk.
I etterkrigsårene endret korpset navn til Høvik Verk Musikkorps.
Etter at Det Norske Veritas ble etablert i 1972, gikk det nedover med korpset. I 1985 hadde det ikke vært aktivitet i korpset på 10 år, og 8 eldre medlemmer ble enige om at korpset var å anse som oppløst. Instrumentene var tidligere gitt til Høvik Verk Skoles Musikkorps og notearkivet til Lommedalen skolekorps.
Kilde:
Figved, Inger Lorange (red.). (2015). Høvik Verk vel 1915−2015. Vellet
Ramsey, Robert. (2004) Høvik verk, det gode sted å vokse opp