Hasselbakken

 

 

 

 

 

Hasselbakken, også kalt Hasselbråten og Hasselløkken, var en liten husmannsplass som lå nedenfor der Gamle Drammensvei 184 ligger i dag.

Overrettsaksfører Carl Halvorsen eide stedet til han overtok Blommenholm i 1872.
Carl Halvorsen var ordfører i Bærum i to perioder. Halvorsens vei er oppkalt etter han.

I 1886 var ble Hasselbakken leid ut som sommerbolig for billedhuggeren Brynjulf Bergslien. Han har blant annet laget (1875) rytterstatuen av kong Karl III Johan på Slottsplassen i Oslo.

I 1888 kjøpte pianomaker Karl Hals stedet og bodde der hver sommer til sin død i 1898. Han er kjent som grunnlegger av Brødrene Hals pianofabrikk. Mange har hatt et "Hals-piano" i stuen.
Etter Karl Hals døde, overtok datteren, Marie Hals-Olsen, Hasselbakken. Hun giftet seg med komponisten Ole Olsen (se nedenfor). Ole Olsen bodde på Hasselbakken til sin død i 1927.
I 1963 ble huset revet for å gi plass til ny Drammensvei.

Ole Olsens datter har fortalt at da Karl Hals bodde på Hasselbakken møttes kulturpersonligheter som Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Jonas Lie, Knut Hamsun, Edvard Grieg og Johan Svendsen der. Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen skal ha blitt forsonet i hagen etter mange års uvennskap.

Mer om husmannsvesenet: Se Husmannsvesenet


Mer om komponisten Ole Olsen
Ole Olsen (1850–1927) ble født i Hammerfest. Faren var kirkeorganist. Allerede som 6–7-åring var Ole Olsen vikar for faren.

Fra 1870 til 1874 studerte han ved musikkonservatoriet i Leipzig. Etter studiene i Leipzig bosatte Ole Olsen seg i Christiania, hvor han arbeidet som komponist og musikklærer.
I 1879 giftet han seg med Marie Hals, datteren til pianofabrikanten Karl Hals.

Blant de mest kjente av Ole Olsens verker er Solefaldssang fra eventyrkomedien Svein Uræd, til tekst av Nordahl Rolfsen. Svein Uræd ble uroppført på Centraltheatret i Kristiania i 1890. Olsen skrev også operaen Lajla (om samepiken Lajla). Ole Olsen var den første som brukte joik i en opera.

Olsen skrev selv teksten til flere av sine operaer. En skriftsamling kalt Digte ble utgitt etter hans død. I 1978 utga Erik Bye og Birgitte Grimstad platen "En dobbel deylighet" med blant annet Petter Dass sin Fiskevise tonesatt av Ole Olsen.

Av Olsens verker er også "11 klaverstykker" av de mer kjente. Dette er en samling med stykker for klaver, som er komponert i nasjonalromantisk stil. Han laget også en suite for klaver og strykere basert på disse stykkene.

I 2010 ble det utgitt en CD med musikk av Ole Olsen, fremført av Latvias symfoniorkester.

Ole Olsen ble tildelt gullmedaljen "Litteris et Artibus" av den svensk-norske kongen for fremragende kunstnerisk innsats. Han ble også slått til ridder av St. Olavs Orden av første klasse for sin kunstneriske virksomhet.

I 1920 ble det reist en bauta med byste av ham i Hammerfest, som i dag finnes på Ole Olsens plass. Billedhugger Trygve Thorsen har laget en byste av komponisten på Vår Frelsers gravlund i Oslo.


Kilder:

Løvseth, Øystein (Red). (2011). Blommenholm i 100 år. Blommenholm vel 1911−2011. Blommenholm vel

Frimurerbladet

Lokalhistoriewiki

Wikipedia

Andersen, Stig. (2023). Komponist Ole Olsens Hasselbakken. Årbok for Asker og Bærum historielag nr. 64. Kan lånes på bibliotekene i Bærum

Rødland, Cecilie M. (2023). Pianomaker Karl Hals. Årbok for Asker og Bærum historielag nr. 64. Kan lånes på bibliotekene i Bærum

 



 

Se også detaljkart
Gamle Drammensvei 184. Hasselbakken, lå i dette området. Sett fra vest.
Bildet er tatt i 2019. Foto: Knut Erik Skarning
Tilbake til startsiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 <