Tilbake til startsiden

Flystyrt i Engervannet

 

 

Under andre verdenskrig, 25. september 1942, styrtet et britisk bombefly i Engervannet. Flyet hadde deltatt i et angrep mot Victoria terrasse i Oslo. Vidkun Quisling avholdt på den tiden partisamling i hovedstaden.

Det var tre fly med i angrepet, og de kom fra Leuchars i England. Flyene fikk ikke inn noen fulltreffere på Victoria terrasse, men folk i Norge følte at det endelig skjedde noe. Dessverre ble åtte sivile nordmenn drept og 67 skadet.

Ett av flyene ble truffet av beskytningen fra tyske jagerfly på vei tilbake. Piloten meldte over radio at han ville forsøke å ta flyet til Sverige, men motoren var skadet, og flyet styrtet i nordenden av Engervannet. Det var nordmenn som først kom til åstedet og så flyhalen stikke opp av vannet. Det var to personer om bord, en pilot (26 år) og en navigatør (20 år). Begge omkom. Likene var lette å finne, da de hadde på seg poser med et stoff som utviklet sterk gulfarge ved kontakt med vann. Flyvraket ble dratt på land av tyskerne en uke senere.


Kilder:

Christensen. Trygve. (1995). Bærum og krigen 1940–1945. Bærum bibliotek

Nilsen, Freddy. (2010). Flystyrt i Engervannet. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 50

 

 

 

 

 

 

  

Det var et fly av denne typen, Mosquito, som styrtet i Engervannet. Kilde: Nilsen, Freddy. (2010). Flystyrt i Engervannet. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 50