Tilbake til startsiden

Stabekk Janitsjarorkester

Se også detaljkart

Stabekk Janitsjarorkester holder til på Nadderud videregående skole

På orkesterets hjemmeside 2022 står følgende (noe redigert):
Stabekk Janitsjarorkester (SJO) ble stiftet høsten 1918 på Vestheim, under navnet Stabekk Private Musikkforening. I 1944 ble navnet endret til Stabekk Janitsjarorkester. I 40 år hadde de Vestheim som øvingssted. Da huset der ble revet, flyttet orkesteret til Ungdomshuset i Skogveien. Ambisjonsnivået var høyt fra starten av, med topp resultater som kontinuerlig mål. Orkesteret har hatt mange store oppgaver og vunnet flere priser. Blant annet spilte orkesteret da Roald Amundsen returnerte fra en av sine ekspedisjoner, og det var første amatørorkesteret som spilte direkte på NRK radio (1923). Under andre verdenskrig (19401945) gikk orkesteret "under jorden" med hemmelige øvelser, og instrumentene ble gjemt. Inntil slutten av 1950-tallet var orkesteret kun for menn.

Fortsatt lever Stabekk Janitsjarorkester i beste velgående, og ambisjonene er fremdeles svært høye. Korpset har en omfattende og variert drift hvor selvstendig konsertproduksjon er selve grunnsteinen. Gjennom ulike prosjekter legges det opp til stor musikalsk bredde hver sesong. Samtidig vektlegges det å fremme originalskrevet musikk av god kvalitet for moderne janitsjarbesetning. Orkesteret deltar jevnlig i nasjonale mesterskap, og realiserer der målsetningen om å være blant de beste korpsene i landet.

SJO har hatt mange svært vellykkede samarbeid med profesjonelle artister/musikere innen et vidt spekter av sjangre. Dette konseptet har også vært sentralt i forbindelse med tidligere konsertturneer til Russland, Ukraina, Frankrike og Tsjekkia, hvor orkesteret har kunnet presentere solister på internasjonalt nivå.


Kilder:

Orkesterets hjemmeside

Lokalhistoriewiki

 
 

 

Stabekk Janitsjarorkester har (2022) øvelser på Nadderud videregående skole.
Foto: Knut Erik Skarning