På bildene ovenfor ser vi det området som ofte kalles Gamle Fornebu, og som lå på den nordre delen av Fornebulandet (Fornebu nord). En del av byggearbeidet her ble påbegynt rett før andre verdenskrig (1940−1945), og ble fullført at tyskerne.
Flytårnet Kultursenter/Gamle Fornebu Kultursenter holder til i de gamle verkstedbygningene. På området er det (2018) nesten 100 atelierer og verksteder med blant annet billedkunstnere, treskjærere, keramikere, billedhuggere, glasskunstnere, fotografer, musikere, rammemakere og interiørdesignere.
I den gamle brannstasjonen finner vi Bærum kunsthall som åpnet i 2014, og som er et kunstnerstyrt visningssted eid av Bildende kunstnere i Bærum (BKiB). Bærum Kunsthall har som mandat å presentere kompromissløs og dagsaktuell kunst som utfordrer, samtidig som det gjøres tilgjengelig for alle.
Flere museer holder også til på området. Blant annet finner vi Fornebuhistorisk museum som åpnet i 2016. Museet er en lokalhistorisk samling som drives av Fornebuhistorisk forening. Formålet er å dokumentere og formidle historien til Oslo Lufthavn Fornebu. Det står mer om museene på Fornebu i artikkelen: Frodahl, Bjørn. (2014). Museene på Gamle Fornebu. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 54
Kontrolltårnet/flytårnet ble påbygget i 1966 slik at det fikk 8 etasjer.
Tårnet ble offisielt overtatt av Bærum kommune i 2020. Tidligere hørte det til Obos Fornebu AS. Prisen var 100 millioner kroner.
Det planlegges en større utbygging av området omkring Flytårnet. Foruten en tiparallell ungdomsskole med idrettsanlegg skal det komme folkebibliotek, helsestasjon, ungdomsklubb, kulturscene og nærmiljøkontor. Alt er planlagt ferdig i 2027. I 2024 var detaljene i planene enda ikke endelig vedtatt.
Midlertidig bibliotek åpnet i Flytårnet i 2023.
Kilder:
Kommuneplan 3 Fornebu. 2017
Budstikka 8. september 2020
Budstikka 26. februar 2022
Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum.
Bærum kommune.
Budstikka 4. juni 2024
Bærum kunsthall
Flytårnet Kultursenter
Fornebuhistorisk museum
Her er en beskrivelse av det vi ser på det øverste bildet.
Kilde: Kommuneplan 3 Fornebu 2017
De første bygningene ved flyplassen. Gamle Fornebu
Slik så det ut i 2016 på det området der de første bygningen på
flyplassen ble reist fra 1939 og utover. Sett fra syd. Nedenfor er bygningene beskrevet i detalj.
Kilde:
kart.1881.no
I 1939, da flyplassen ble åpnet, var bare dette huset helt ferdig. Det fungerte som ekspedisjon (den aller første terminalbygningen), kontorbygg og restaurant frem til 1942.
I dag (2023) er denne bygningen restauranten Cafe Caravelle.
Kilde: Nasjonalbiblioteket
Ovenfor: Terminalbygningen 1958. Sett fra vest. Den aller første terminalbygningen er den lave runde bygningen vi så vidt ser bak bussene til venstre (se også bildet nedenfor). Kontrolltårnet, også til venstre i bildet, er enda ikke bygget på til
8 etasjer.
Kilde: Bærum bibliotek
Til høyre: Flygeledere i arbeid i Kontrolltårnet (Flytårnet) 1959.
Kilde: digitaltmuseum.no
Første terminalbygning og restaurant. Nå (2023) restauranten Cafe Caravelle
Tidligere Kontrolltårn
Tidligere Hangar
Brannstasjon
Tidligere verksteder. Nå Kulturaktiviteter
Tidligere terminalbygning
Opprinnelig bunker fra 1940
Opprinnelig fyrhus for hangaren
Opprinnelig vaktstue og fengsel
Den blå brakken vi ser på bildet ovenfor. Slik så den ut ut under andre verdenskrig.
Til høyre: Tysk soldat utenfor bygningen.
Kilde: Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum.
Bærum kommune
Oppe til høyre ser vi flytårnet som nordmennene startet å bygge, og som tyskerne bygget videre på under krigen. Fremdeles sees den originale betongkonstruksjonen, selv om tårnet har blitt ombygget og påbygget en rekke ganger etter krigen.
Kilde: Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum.
Bærum kommune
Midt i bildet ser vi den første store terminalbygningen (rød mursteinsbygning). Foran denne, til venstre, ser vi den runde, aller første terminalbygningen, som også var restaurant. I 2023 var dette restauranten Cafe Caravelle. Den store blå lave brakken til høyre var etter krigen i en periode sivil terminalbygning og militærterminal. Ifølge Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum.
(Bærum kommune), skrevet av Kjell-Ole Haune, ble den bygget omkring 1939 som en administrasjonsbygning. Bygningen huset også den første norske jagerflyverskvadronen som kjempet mot tyske fly under angrepet på Fornebu. Bygningen ble også benyttet av tyskerne (se bildet nedenfor) som også gjorde påbygninger. Den ble revet omkring 2005. Bildet er tatt i 1961.
Kilde: Bærum bibliotek
Bærum kunsthall