Tilbake til startsiden

"Dra til Blokksberg!" er et uttrykk som brukes den dag i dag, og betyr egentlig "dra dit heksene holder til!". For Blokksberg er et fjell (Brocken i Tyskland) der man mente at heksene møtte djevler til fest, Heksesabbat.

Blåkollen på Kolsås skulle være et av heksenes møtesteder i Oslo-området, sies det. Heksene møttes også på Lyderhorn ved Bergen, på Hornelen, Dovrefjell og Domen i Troms. I Sverige heter møtestedene ofte Blåkulla.

Man mente at hekser var kvinner som skulle ha solgt seg til Djevelen for å få makt og rikdom mens de levde på jorda. Til gjengjeld skulle Djevelen få sjelen deres når de var døde.

På festene fikk heksene med seg et pulver som kunne skade mennesker og dyr. Vi kaller det hekseskudd når smerten kommer "som kastet på en".

Kvinner som ble beskylt for å være hekser, fikk ansvaret for ulykker, uvær, krig og pest. I de gamle, norske lovene sto det at alt hekseri skulle straffes strengt.

Et tegn på at en var en heks kunne være at en hadde en svart katt, at man var lite ute om kveldene, eller at man klødde seg i hodet (dette var fordi heksene ikke hadde hår, og måtte bruke parykk).

Når en heks ble pågrepet, var hun ille ute. Det ble satt i gang store rettssaker med tortur for å få henne til å tilstå. Om hun ikke gjorde det ble hun kastet på sjøen med tunge lodd festet til armer og bein. Hvis hun sank, ble hun frifunnet, men døde likevel. Om hun ikke sank, ble hun kjent skyldig og brent på bålet. De fleste sank, og døde uskyldig.


Det ligger en privat hytta på Blåkollen.


Kilder:

turorientering.no

Wikipedia

Bård Mostveit. Lokalhistoriker.
Belsetveien 119. Mobil: 936 97 762
E-post: bmostvei@online.no

 

  

Se også detaljkart
Blåkollen ligger midt på Kolsås. Kilde: Google Earth

Blåkollen

Blåkollen
Søndre Kolsåstopp
Nordre Kolsåstopp