Tilbake til startsiden

Adressen er i dag Smestadkroken 73 og 85. (Gårdsnr. 66, Bruksnr. 19)

Fra omkring 1850 og utover slo flere håndverkere seg ned på slettene ved Isielven. Mange var husmenn uten jord. De hadde ikke de sammen arbeidspliktene som husmennene ellers hadde. De betalte bare en avgift for plassen.

Da Ringeriksveien ble ferdig i 1858, ble det behov for landhandel, serveringssted, smie, hjulmakerverksted og andre håndverksbedrifter. Flere av brukerne på plassene drev slike bierverv ved siden av det vesle jordbruket de hadde. Etter hvert ble plassene fradelt som selvstendige bruk, og senere delt i flere parseller.

Smedstad var en av disse husmannsplassene ved Isielven. Den lå under Skui.
I 1865 bodde Martin Larsen med sin familie her. Han var forpakter og smed.

Martin Larsen var i 1881 blitt selveier, og han hadde begynte med handel. Handelsvirksomheten på stedet er beskrevet under Smedstad Landhandleri.

Huset i Smestadkroken 81 er avmerket som Smestad på Bærumskart. Huset som nå ligger på stedet er bygget i 1939. Grunnmuren skal være eldre.


Harald Kolstad har skrevet om alle smiene i området i artikkelen:
Kolstad, Harald. (2011). Smiene langs Ringeriksveien. Asker og Bærum historielags skrifter
nr. 51
Her omtaler han følgende smier:
I Skui var det smia ved Smestad Landhandleri, Jugehekksmia ved Strandsaga. Smia til Arne Tysland på Haugen, smia til Emil Hansen i Skuiholmen og Tyslandssmia. I Vøyenenga lå Økrismia, og litt syd for Vøyenenga lå Borkenholmsmia. Deretter kom Gråhamangsmia. De neste smiene langs veien mot Sandvika var tre smiene ved Jongsåsen: Kristian Arnesens smie, smed Martinsens smie og Harald Hansens smie.

Kilder:

Per Otto Borgen: Asker og Bærum leksikon (2006)

Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 1. Bærum Bibliotek

SEFRAK-registeret

Lokalhistoriewiki

 

 

 

 

 



 

Slik så det ut i 2023 der plassen Smedstad lå. Sett fra øst. Kilde: Google Maps

Smedstad

På Smestad kom det etter hvert et landhandleri, Smedstad Landhandleri. Senere ble landhandleriet flyttet til det mørke huset (senere gult) til høyre. Se også det øverste bilde der vi ser det gule huset. Bildet er fra 1977. Kilde: Bærum bibliotek