Postvesenet

Postverket ble etablert ved kongelig befaling 17. januar 1647, og gården Asker ble utpekt som postgård med ansvar for sin del av "Vestlandsruten" fra Christiania til Christianssand. Denne ruten fulgte Kongeveien fra Christiania via Sandvika og Asker til Drammen. Den Drammenske Konge- og Postvey stod ferdig i 1665. De nærmeste postgårdene til Asker var Ramstad i Bærum og Gjellebekk på Lierskogen. Det var egne postbønder, kalt "postkarler", som brakte brevene frem og tilbake mellom gårdene, som en stafett. Posten ble lenge sendt en gang i uken, to ganger fra 1805. Ordningen med postbønder varte til 1826, da en av landets første diligenceruter ble opprettet mellom Christiania og Drammen. Den gikk i fast rute og tok med pakker og brev. Det var hesteskift i Asker. Post-tjenestene ble utført av skysstasjonene.

Opprinnelig var det bare de kongelige, kirken og embetsmennene som skrev brev. Gradvis ble posten tatt i bruk av flere. Noen yngre, ugifte mennesker i Asker sendte for eksempel brev til hverandre i 1692. Kirken, lensmannen og skolene dominerte brevskrivingen. Postmengden økte kraftig på 1800-tallet.

Postruten til Bergen, som tidligere fulgte Gamle Ringeriksvei via Bekkestua, Bærums Verk og over Krokskogen, ble lagt til den nye Ringeriksveien gjennom Sandvika i 1858. Sandvika fikk da sitt første poståpneri.

Drammenbanen ble åpnet i 1872, og dette medførte et betydelig kommunikasjonsmessig fremskritt, også for posten. Tog var mye raskere enn hest og vogn.
Jernbanestasjonene fikk etter hvert egne poståpnerier, og slik overtok jernbanestasjonene rollen som postkontor etter de gamle skysstasjonene. Først ut med eget poståpneri var Asker, Hvalstad og Lysaker i 1873, fulgt av Høvik i 1874, Heggedal i 1883, Stabekk i 1888 og Slependen i 1890. Postbokser ble satt opp i venteværelsene, med stasjonsmesteren som postmester. Unntaket var Sandvika, der Posten avslo jernbanens tilbud om å ta over for poståpneriet. I 1893 ble det etablert brevhus ombord på toget mellom Asker og Kristiania. Askers fjerde postkontor ble åpnet i 1895, et brevhus hos landhandler Chr. Christensen i Vollen, et viktig knutepunkt mellom jernbanen og båttrafikken langs Askerlandet. Seks av båtene som trafikkerte langs kysten, fikk egne brevhus i 1877.

Det var ingen organiserte postombæringer fra poståpneriene, folk hentet posten selv. Men brevskrivingen grep om seg, og bare i Asker ble det sendt 35 000 brev i 1890. Frem mot år 1900 ble det derfor reist krav om å få posten levert hjem. De første landpostrutene ble opprettet, med samlepostkasser langs hovedveiene. I 1916 fantes det for eksempel fire landpostbudruter i Bærum: To fra Sandvika, henholdsvis til Lommedalen og andre deler av Vestre Bærum, en fra Stabekk og nordover og en fra Røa til Nordbygda. Enkelte velforeninger opprettet også postruter for egen regning.

De viktigste veiene hadde fått navneskilt rundt 1910. Husnumre kom på plass på 1920-tallet. Det fantes imidlertid veier uten navn og numre til helt til 1960-tallet. Postbudene leverte mye på grunnlag av lokalkunnskap. I 1968 ble det innført postnumre i Norge for å kunne håndtere de store postmengdene. Asker og Bærum ble tildelt 1300-serien. De lokale postkontorene ble underlagt Asker og Bærum postregion i 1989. Før dette var de underlagt Kristiania, Sandvika og Asker postkontor. I 1999 ble postnummersystemet i Norge omorganisert. Asker måtte avgi hele 1360-serien til Bærum. Noen numre ble tatt i bruk med en gang, slik som 1361 Østerås og 1362 Hosle, mens andre ble liggende i reserve. 1364 og 1360, tidligere henholdsvis Hvalstad og Nesbru, ble tatt i bruk da de første beboerne flyttet inn i Rolfsbukta på Fornebu våren 2008.

Post i Butikk (PiB) ble innført i 2001 og gikk ut på å balansere behovet for tilgjengelighet til forbrukerne med mål om å drive lønnsomt økonomisk. PiB ble innført ved at man satte av en del av butikklokalet eller bensinstasjonen til postkontor, og ved at butikkpersonalet betjente postkontorene. Slik sparte Posten utgifter til personale og lokaler, samtidig som kundene fikk til-gang til tjenestene, ofte med lengre åpningstider enn på postkontorene. Stadig flere postkontor i Asker og Bærum ble nedlagt og erstattet med PiB, senest Stabekk og Høvik i 2008/2009.


Kilde:

Bakken, Thor Chr. (red). (2008). Budstikkas store Asker og Bærum-leksikon. Kunnskapsforlaget

 

Høvik stasjon fikk eget poståpneri i 1874 og var en av de første jernbanestasjonene med posttjeneste. Kilde: Bærum bibliotek
Etter hvert kom det egne postkontor utenom stasjonene. Her ser vi Lillejordet i Lommedalen der det har det vært kafé (Lommedalen Kafé), vedhandler og postkontor. Bildet er tatt i 2017. Foto: Knut Erik Skarning
Så ble det post i butikk (PiB). Her ser vi Joker Eiksmarka som hadde Post i Butikk fra 2015. Bildet er tatt i 2019. Foto: Knut Erik Skarning