Tilbake til startsiden

Hytta til Nadderud speidergruppe, Mason Hill. og hytta til 1. Eiksmarka Speidergruppe, Lomma

Mason Hill er Nadderud speidergruppes hytte ved Fiskelaustjern.

Hytta er vedfyrt, men er utstyrt med propanbrenner på kjøkkenet til matlaging.
Utenfor hytta er det en solrik veranda, hvor man kan nyte morgensolen og utsikten. På den andre siden av hytta er det en bålplass, vedskjul og en hyggelig utedo.

Nadderudspeiderne deler brønn med naboene, 1. Eiksmarka, som har sin speiderhytte ca. 200 meter fra Mason.

Hytta ble bygget i 1907 av gården Skollerud i Lommedalen. Den ble brukt som fritidshytte av en prest i Høvik kirke i flere år.

Under krigen ble hytta benyttet av motstandsbevegelsen Milorg. En person skal ha blitt skutt av tyskerne på Øverland da han flyktet fra denne gården og var på vei opp til hytta.

Tropps- og gruppeleder i 1. Blommenholm, Arne Rånes, kjøpte senere hytta og brukte den privat helt frem til Nadderudspeiderne kjøpte den i 1993.

Navnet Mason Hill skal ha oppstått slik: Noen av blommenholmspeiderne hadde sett en westernfilm der en av rollefigurene het Mason. Han hadde satt seg ned ved bålet omtrent slik som Arne Rånes pleide å gjøre på speidertur eller -leir, og dermed var Arnes klengenavn beseglet. Det har vært foreslått at navnet er hentet fra TV-serien med kriminalhelten Perry Mason, men Arne Rånes hadde tilnavnet før denne serien ble vist.

Kilder:

Nadderud speidergruppe

Torgeir Oma

Lomma er nå speiderhytta til 1. Eiksmarka Speidergruppe.

Høsten 1982 fikk speidergruppen en flokkleder, Raida Ødegaard, som i sin ungdom hadde vært medlem av 26. Oslo speidergruppe. Denne gruppen hadde hatt en flott speiderhytte, bygget i flere etapper, ved Fiskelaustjern. Hytta het Lomma, og den hadde eksistert siden tidlig på 1950-tallet. 
Raida hadde hørt at denne speidergruppa ikke lenger drev noen form for speiding. Nærmere undersøkelser foretatt av Raida og gruppeleder Thorbjørn Urdahl viste at hytta bare var i bruk omtrent en gang i året, da noen tidligere speiderledere hadde en samling på hytta.

Det var fremsyntheten og interessen til Thorbjørn Urdahl som er årsaken til
at 1. Eiksmarka speidergruppe skulle få så mye glede av Lomma. Speidergruppen hadde tidligere ingen egen hytte, og hadde i årevis leiet hytte, blant annet Gravs hytte ved Brunkollen. Thorbjørn fikk i stand en rimelig langtids leieavtale av Lomma, hvor de disponerte hytta, bortsett fra en helg i måneden, da eierne skulle disponere den. Eierne skulle også disponere et lite avlåst soverom til sine saker. Speiderne skulle "få lov til" å ta seg av en del nødvendig vedlikehold, særlig på takene.

Kilde: Eiksmarka Speidergruppe

Mason Hill 2017. Foto: Knut Erik Skarning

Lomma, 2017. Foto: Knut Erik Skarning
Se også detaljkart