Tilbake til startsiden
Greinehytta

Husene ved Greinehytta ligger på grensa mellom Bærum kommune og Hole kommune.
Adressen er Byveien 34. (Gårdsnr. 106, Bruksnr. 1)

Bærums Verk Rotary Klubb skriver følgende om Greinehytta på hyttas hjemmeside:

Historien om den gamle Greinehytta
Den gamle Greinehytta er et gammelt skogshusvære, eller tømmerkoie som det het da den ble bygget i 1930 årene. Den ligger lunt og fint på en liten haug innunder Greineåsen og den var i bruk helt fram til 1950. Inntil da ble skogen drevet etter den gamle metoden, som krevde at tømmerhuggerne lå "på skauen" hele vinteren. Etter en slitsom dag i skogen med øks, svans og hest var det godt å komme inn i den lune koia. Her kunne opp til 1011 mann holde hus så det var ikke godt om plass rundt vedovnen som den gangen sto midt i rommet for å gi varme til alle.

Plasseringen av hytta var nok ikke tilfeldig valgt. Det er nemlig en ile like nedenfor Greinehytta som byr på krystallklart vann hele året uansett temperatur. Ikke bare karene som lå i koia fra mandag til lørdag trengte vann. De to hestene som var stallet opp i uthuset var også tørste etter en strevsom dag.

Det var mange koier på skogen i 30 årene og før den tid. Dette går tydelig fram av gamle kart hvor mange stedsnavn er karakteristiske for stedet eller de som bebodde plassen. I dag er det bare noen ganske få igjen av disse koiene.

Det er Løvenskiold-Vækerø som eier den gamle Greinehytta og som velvillig stiller hytta til Skiforeningens disposisjon. Forutsetningen er at hytta skal være et tilbud til turfolket vinterstid med enkel servering og mulighet for en hvil.

Løvenskiold-Vækerø og Skiforeningen er opptatt av å sikre at fremtidige generasjoner skal benytte marka som sitt naturlige rekreasjonsområde. Derfor er den gamle Greinehytta blitt bevart og rehabilitert. 

Den nye Greinehytta
Den nye Greinehytta, utedassen og vedskjulet er satt opp av Bærums Verk Rotary Klubb i 2014 og 2016. Klubben drifter hytta med servering i vintersesongen, der inntekter fra salget går videre til gode formål. Hytta er gitt til Skiforeningen som har ansvaret for vedlikehold, og hytta vil i 2054 gå over til Løvenskiold-Vækerø.

Greinehytta drives på dugnad av Bærums Verk Rotary Klubb etter avtale med Løvenskiold og Skiforeningen. Deler av overskuddet går hvert år til prosjekter som klubben er involvert i.


Skiforeningen skriver om Greinehytta:
Greinehytta eies av Løvenskiold, men har vært stilt til disposisjon for turfolket siden 2001. På gode skidager kan det være opp mot 400 skiløpere på besøk. Hytta som ble benyttet frem til 2013, var ikke stor, kun 25 kvadratmeter, med sitteplass til 1718 mennesker. Men høsten 2013 ble det bygget en ny hytte på 68,5 kvadratmeter, med sitteplass til 35 personer.

 

Kilder:

Greinehytta

Skiforeningen


Greinehytta. Vi ser den nye hytta fra 2016 omtrent midt i bildet. Kilde: Greinehytta.no
Den gamle Geinehytta. Kilde: Lokalhistoriewiki
Den nye Greinehytta. Sett fra syd. Kilde: visitoslo.com
Tilbake til startsiden
Tilbake til startsiden
Inne i den nye hytta. Kilde: visitoslo.com
1a
2
3
4
1b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til startsiden