Tilbake til startsiden

Melboden, bolighus og Bærum kunsthåndverk

Melboden er det gamle mellageret på Verket. Det var pizzarestaurant  i 2023 i dette huset.

Huset til høyre på bildet er et gammelt bolighus fra omkring år 1800. Det var bolig for to familier. Hver familie hadde en liten jordlapp og en del av et fjøs.
I 2023 holdt Bærum kunsthåndverk til i huset.

Mer om Bærum kunsthåndverk
Bærum kunsthåndverk ble etablert på Slependen i 1978. Foreningen er landets eldste kunsthåndverkforening. Det startet med fellesverksted i Slependveien 60 og verkstedsutsalg i det lille huset ved siden av. Etter hvert kom det til flere medlemmer som hadde verksteder andre steder. 1987 flyttet Bærum kunsthåndverk til Stortinget. Der var det 11 verksteder og utsalg med galleri i samme hus. Etter hvert ble utsalget for lite. Da «Galleri Bærums Verk» (Verksgata 6B, rett nord for Glasshytten) ble ledig, flyttet virksomheten dit med verkstedutsalg og galleri. Verkstedene på Stortinget ble drevet noen år til. I 2003 flyttet Bærum kunsthåndverk til Rådmann Halmrasts vei 2 i Sandvika. Der drev de et galleri og verkstedutsalg, men hadde ikke verksteder i tilknytning til utsalget. I 2017 flyttet de tilbake til Bærums Verk, denne gangen til bolighuset som er omtalt her.

Bærum kunsthåndverk drives av yrkesaktive kunsthåndverkere. De fleste er medlemmer av Norske kunsthåndverkere. Verkstedsutsalget er en forlenget arm av verkstedene, og all drift er basert på dugnadsarbeid. I tillegg til salg av medlemmenes arbeider, driver Bærum kunsthåndverk også formidling av kunsthåndverk ved fire separatutstillinger i året i sine lokaler. De driver også kursvirksomhet, og lager eksterne kollektivutstillinger.


Kilder:

Skilt på bygningen

baerumsverk.no

Lokalhistoriewiki

Bærum kunsthåndverk

 

Melboden (til venstre) og bolighus. Bildet er tatt i 2017. Foto: Knut Erik Skarning
Se også Detaljkart (før og nå) og Gamle oversiktsbilder
I bolighuset holdt Bærum kunsthåndverk til i 2023. Foto: Knut Erik Skarning