Lommedalen Idrettslag

Lommedalen Idrettslag (LIL) ble stiftet 1. februar 1903 og het da Lommedalens Idrætslag. Stiftelsen innebar et samarbeid mellom skytterklubben Blink og skiklubben Njård. Se den høyre logoen øverst på siden. Skytterklubben Blink og skilaget Njård eksisterte allerede på slutten av
1800-tallet. Skytterlaget Blink ble grunnlagt i 1884 og Njård kom i 1887. De to klubbene hadde mange medlemmer, og det ble konkurrert innen både skyting, alpint, hopp, langrenn, fotball, basketball, håndball og orientering. Etter sammenslåingen hadde Lommedalens Idrætslag, litt over 500 medlemmer. Dette gjorde den til en av de største idrettslagene i Norge på denne tiden.

Laget har opp gjennom årene opprettet et stort antall grupper innenfor forskjellige idrettsaktiviteter, og driver i dag (2021) aktiviteter i Lommedalshallen, i Helsethallen, på to kunstgressbaner ved Lommedalshallen, på Helset kunstgressbane, på Øvre Toppenhaug grusbane og i Lommedalen skisenter. Idrettslaget har en rekke tilbud til barn og ungdom, blant annet alpint og freeski, skihopp, langrenn, fotball, basketball og håndball. De har også en kulturgruppe.

A-laget i fotball spiller i dag (2021) i 4.divisjon.

I 2015 ble fotballen i Helset IF slått sammen med Lommedalens Idrettslag (LIL).
I 2019 ble håndballen i Vestre Bærum Idrettsforening, tidligere Helset IF, også slått sammen med Lommedalens Idrettslag (LIL). Navnet ble da Vestre Bærum LIL Håndball.
Vestre Bærum Idrettsforening ble dermed nedlagt og ligger nå (2021) under paraplyorganisasjonen Lommedalens Idrettslag (LIL).

Lommedalens Idrettslag (LIL) hadde i 2021 2400 medlemmer.

I 2024 ble navnet endret til Lommedalen Idrettslag, og de fikk ny logo (se bilder øverst på siden).

Klubben har tre klubbhus. Ett ligger i Lommedalshallen, ett i "varmestua" ved Lommedalen skisenter og ett ved Helsetbanen (i det tidligere klubbhuset til Helset IF). Se bildene ovenfor.

Det ble satt opp en stor gapahuk i Krydsbybakken (Lommedalen skisenter) i 2020. Dette var et samarbeid mellom Lions Club Bærums Verk og Lommedalens IL. Det er laget en video om byggingen.

Klubben satser på breddeidrett fremfor toppidrett, men mange medlemmer har allikevel hevdet seg i toppen. Blant kjente utøvere i idrettslaget finner vi:

Narve Bonna (1901–1976): Skihopper og kombinertløper. Han fikk sølvmedalje i OL i Chamonix i 1924.

Jan Einar Thorsen (født 1966): Alpinist. Han tok blant annet OL-bronse i super-G i 1992.

Thomas Rogne (født 1990): Han var fotballproff i Stabæk, IFK Gøteborg og Lech Poznan.

Rune Velta (født 1989): Han fikk blant annet sølvmedalje i verdensmesterskapet i skiflygning i 2012, gullmedalje i normalbakke, i laghopp stor bakke, sølvmedalje i mixed lagkonkurranse og bronsemedalje i stor bakke i verdensmesterskapet i 2015.

Leif Kristian Nestvold-Haugen (født 1987): Alpinist for det norske landslaget. Han tok blant annet VM-bronse i 2017 (storslalåm) og OL-bronse i 2018 (mixed).
.
Alexander Aamodt Kilde (født 1992): Alpinist for det norske landslaget. Han vant verdenscupen i Super-G i 2015/2016, vant verdenscupen sammenlagt i 2019/2020, vant for andre gang verdenscupen i Super-G i 2021/2022 og vant verdenscupen i utfor i 2021/2022.
I Vinter-OL i 2022 vant Kilde bronsemedalje i Super-G og sølvmedalje i alpint kombinert. Han ble nummer fem i utfor. Han vant verdenscupen i utfor i 2022/2023 og fikk søvmedalje i VM i super-G 2023.

Espen Andersen (født 1993): Kombinertløper for det norske landslaget. Han tok VM-sølv i 2021 (lagsprint), OL-sølv i 2018 (lag) og OL-gull i 2022 (lag).


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Lommedalen Idrettslag

Marianne Fjelberg. Daglig leder Lommedalens Idrettslag (LIL) 2021

Den originale logoen til idrettslaget var formet som et våpenskjold. Her gjenfinnes blinken og skiene som reflekterer historien til idrettslaget.
Se teksten nedenfor.
Kilde: Lokalhistoriewiki
Lommedalshallen er en av lagets arenaer. Her er det også klubbhus. Kilde: LIL
Lommedalen skisenter er en annen viktig arena. Her er det klubbhus i "Varmestua".
Kilde: lommedalenskisenter.no

Narve Bonna (t.v.) var på 1920-tallet en av landets beste hoppere. Hans stil ble berømt, om ikke alltid honorert etter fortjeneste av dommerne. Han var av grunnleggende betydning for utviklingen av den aerodynamiske stil (han lå mer fremoverlent og hadde armene nærmere kroppen en tidligere hoppere). Yngvar Skøien (t.h.) var langrennsspesialist og oppnådde sine beste plasseringer på 30 km og 50 km.
Begge konkurrerte for Lommedalens Idrettslag. Kilde: Lokalhistoriewiki

På logoen idrettslaget hadde frem til 2024, står det gamle våpenskjoldet (gult) øverst.
Kilde: LIL
Øvre kunstgressbane ved Lommedalshallen 2021. Foto: Knut Erik Skarning
Nedre kunstgressbane ved Lommedalshallen 2021. Foto: Knut Erik Skarning
Dette er klubbhuset som opprinnelig hørte til Helset IF 2021. Etter sammenslåing bruker Lommedalen Idrettslag dette. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning
Helsetbanen 2021. Etter sammenslåing bruker Lommedalen Idrettslag denne.
Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning
Helsethallen 2021. Sett fra nordøst. Foto: Knut Erik Skarning
Grusbanen på Øvre Toppenhaug 2021. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning
Her er den nye logoen fra 2024. Navnet er endret til Lommedalen Idrettslag (en "s" er fjernet). Våpenskjold- fasongen fra den eldste logoen er bevart, og motivet er en stilisert L for Lommedalen. Kilde: LIL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til startsiden