Franzefoss Pukk
Kart: Se startsiden (nestøverste kart)
Adressen er Gamle Ringeriksvei 217 og 219. (Gårdsnr. 25, Bruksnr. 16)
Franzefoss ble grunnlagt i 1919 som Franzefoss kalkmølle av skipsreder Wilhelm Bernhard Markussen. Han hadde kjøpt Hamang gård med Franzefossen og anla den første bedriften her. Bedriften ble aksjeselskap, Franzefoss Bruk AS, i 1936. Nytt pukkverk og betongfabrikk ble oppført i 1948.
I 1959/1960 ble nytt steinknuseri oppført på Steinskogen. Ved åpningen var dette landets største pukkverk.
i 1969 ble det bygget en steinknuser inne i fjellet.
Franzefoss Pukk avd. Steinskogen driver i dag (2020) med uttak av bergarten basalt (en hard mørk lavabergart) og mottak av asfaltflak. I tillegg er Grønn Vekst Norge etablert på anlegget, med utsalg av miljøvennlig jord og jordprodukter.
I 2017 overtok NCC Industry (Nordens største aktør innen asfalt og steinmaterialer) asfaltfabrikkene til Franzefoss Pukk AS. De startet et nytt sort asfaltverk på Steinskogen i 2019.
Fabrikken er den største asfaltfabrikken NCC har i Norge og den første fabrikken som tok i bruk trepellets som fyringskilde. Trepellets er et karbondioksid-nøytralt, og dermed et klimavennlig fyringsmiddel. Ved å etablere asfaltfabrikk i pukkverket oppnår man at det blir kort avstand å frakte stein. Steinen går på transportbånd direkte fra siloene og inn i asfaltfabrikken.
Franzefoss kjøpte i 2020 Stein gård for 99 millioner kroner og sikret seg dermed rettighetene for uttak av steinressurser i Bærumsmarka i mer enn 40 år. Se nederste bilde. I januar 2023 var detaljplanene for fremtidige utvidelser ikke endelig vedtatt.
Midt i steinbruddet lå tidligere, før steinbruddet ble etablert, husmannsplassen Lybråten (Lybråtan). Denne plassen hørte til Stein gård.
Mer om Industri i Bærum: Se Rik på historie s. 54 og
Tidslinje med omtale av historiske perioder i Bærum
Kilder:
Borgen, Per Otto (2004). Asker og Bærum leksikon. Forlaget for by- og bygdehistorie
Franzefoss
Bærumskart
Lokalhistoriewiki