Telenor
Adressen er Snarøyveien 30. (Gårdsnr. 41, Bruksnr. 727)
Telenor ASA har hovedkvarter i Snarøyveien 30. Det var i 2018 Nordens største teleselskap og leverandør av TV-tjenester. Telenor er også en av verdens største leverandører av mobiltelefoni med eierinteresser i 12 mobiloperatører med stor satsning i Europa og Asia.
I 2002 ble det nye hovedkontoret på Fornebu innviet, med plass til om lag 6000 medarbeidere. Før dette var selskapet spredt på 40 adresser i Oslo-området. Nybygget ble skapt gjennom et samarbeid mellom HUS Sivilarkitekter, Per Knutsen Arkitekter og NBBJ Architects, med Petter Pran som designleder og byggherre.
Totalt er det 137 000 kvadratmeter gulvareal fordelt på flere bygg bundet sammen med glassbuer på hver side av et stort, åpent torg. De helt åpne kontorløsningene fikk mye omtale da huset var nytt. Bygningene har et fritt og modernistisk uttrykk med mange buede og skrå flater. Bygningen har vunnet flere internasjonale arkitekturpriser, blant annet American Institute of Architects National Design Honor Award, en meget høythengende pris som ingen andre norske bygg har fått tidligere. En utstrakt bruk av moderne kunstnerisk utsmykning har også gitt bygget mye positiv oppmerksomhet.
På historisketurtips.no står følgende (noe omskrevet):
Krumningen i de to fløyene gir anlegget en vifteform, hvor sidebyggene kan minne om grener på et tre som sprer seg ut i landskapet. Arkitekturløsningen, Uffizi Nuovi, er beskrevet slik:
"UFFIZI som konsept kan sammenliknes med et tre. Det har sine røtter, forankret i europeisk kultur og norsk tradisjon. Det har sin stamme og sine grener (deler og områder) som brer seg ut og gir feste til blader (enheter) som strekker seg mot lyset. Bladene har sine vev som binder cellene (individene) sammen. Veven har sin klorofyll (kunnskap og erfaring) som ved hjelp av lyset utvikler kraft til treet som helhet".
I 2020 ble bygningene solgt til John Fredriksens Norwegian Property, men Telenor vil fortsette å leie kontorer.
Under bygningen var det under andre verdenskrig (1940−1945) en stor bunker.
Se egen omtale
Bedriftshistorikk
Selskapet Telenor har sin opprinnelse i det statseide Telegrafvesenet som ble grunnlagt 1855. Opprinnelig var oppgaven å knytte landsdelene sammen med telegraflinjer. Telefonepoken ble innledet i 1880, da det første norske telefonanlegget med sentraler ble åpnet i Kristiania og Drammen av International Bell Telephone Company.
Telegrafvesenet skiftet navn til Telegrafverket i 1933 og i 1969 til Televerket. I 1994 ble Televerket omgjort til et statseid aksjeselskap som året etter fikk navnet Telenor. Telenor mistet i 1998 sin enerett på det offentlige telenettet, og telefontjenesten i Norge og ble konkurranseutsatt på en rekke områder. I 1999 ble Telenor forsøkt sammensluttet med det svenske statlige telekonsernet Telia, men forsøket mislyktes. Selskapet ble i 2000 delprivatisert og børsnotert i Oslo og New York. Børsnoteringen i USA ble avsluttet i 2007.
Norges Televisjon AS (eid av Telenor, TV2 og NRK) åpnet det digitale bakkenettet for fjernsyn i Norge høsten 2007.
Mer om byggets utforming
En gang på 1560-tallet ble det skåret en gate tvers gjennom bebyggelsen i sentrum av den viktige renessansebyen Firenze. Gaten gikk fra det sentrale torget Piazza della Signoria og ned til elven Arno.
Familien Medici hadde mektige handelsmenn og trengte en nytt bygg til sin virksomhet. Palazzo degli Uffizi ble anlagt på begge sider av den nye gaten. I enden, ved Arno, ble fløyene bundet sammen i de øvre etasjene ved hjelp av en innebygd bro.
Uffizi er i dag et verdensberømt kunstsenter. Renessansepalasset ga også verden et nytt ord, kledd i engelsk språkdrakt: Office.
Arkitektene som tegnet Telenor-senteret på Fornebu kaller sin løsning "Nuovi-Uffizi" (nye Uffizi), med klar adresse til inspirasjonskilden. Telenors anlegg består av en nordlig og en sørlig del som med sine buede former omkranser torget. Utvendige fasader domineres av stål, glass og travertin (en type kalkstein som blant annet ble brukt til å bygge Colosseum). De to hoveddelene er bundet sammen med bulevarder og en overbygd gangbro.
Kilder:
Budstikka 22. oktober