Tilbake til startsiden

Knabben

 

 

 

Se også detaljkart

Villaen Knabben lå der Haldenveien 75 (Gårdsnr. 44, Bruksnr. 580) ligger i dag. Eiendommen dekket ellers området som i dag er Haldenveien 6583 og som senere ble delt opp i ni mindre tomter.

Jonas Pettersson kjøpte eiendommen Knabben på ca. 13 dekar (mål) i 1912. Her var et stort toetasjes hus, en sommerbolig, med drage over mønet og et høyt klokketårn som hadde en fantastisk utsikt mot blant annet Oslofjorden.

På en stor veranda i annen etasje var det plassert en stjernekikkert, og gjennom den kunne man følge med på hva passasjerene satt og leste i på dekket i båtene som seilte i skipsleden mellom Snarøya og Nesodden. Under en stor terrasse mot sjøen var det laget en bodega i fransk stil med bar og store og små tønner som bord og stoler. Kunstneren William Lunden, en av Jonas Petterssons klassekamerater fra gymnasiet, hadde malt franske bordellmotiver på veggene. Like ved hovedhuset var det en liten bygning med vedbod, utedo og male- og snekkerverksted.

På eiendommen var det også en toetasjes bolig for gartneren. I den samme bygningen var det garasje for to biler og en låve med stall for hester og geitebukker. På tomten var det også et gåsehus og en gåsedam. Den praktfulle hagen var tegnet av den kjente landskapsarkitekten
E. Heiberg på 1800 tallet. Mellom japanske lerketrær, edelgran, ruvende hestekastanjetrær, syrinbusker og duftende jasmin var det anlagt stier, med hvitmalte benker og utsiktsplasser.

Familien Pettersson hadde hushjelp og barnepike.

Det hørte egen strand og et badehus til eiendommen. Fra damegarderoben i badehuset kunne damene senkes ned i en badekum. Derfra kunne de svømme ut gjennom en åpning. Det var stadig mange nysgjerrige herrer som spaserte langs denne stranden.

I 1940 okkuperte tyskerne eiendommen og hadde den helt til frigjøringen i mai 1945. Både huset og eiendommen ellers ble påført store skader i denne tiden. I 1958 brant huset ned, og det ble et flammehav som kunne sees over store deler av Snarøya. Et av de eldste og flotteste husene på Snarøya gikk da opp i røyk. I 1960 bygget Arvid Jonas Pettersson en nydelig enebolig på tomten. Det er den vi ser i dag.


Mer om Boliger og arkitektur: Se Rik på historie s. 90 og s.112

 
Kilder:

Bærum bibliotek (Om parken)

Bærum bibliotek (Om badehuset)

Bærum bibliotek (opplysninger om adresse)

Flere minner fra Snarøen : fortellinger fra Snarøya : Fornebu og omliggende øyer. Lokalhistorielaget ved Snarøya seniorsenter

 

 

 

 

 

 

 

Knabben år 1900. Sett fra vest. Kilde: Bærum bibliotek

Kart "efter opskridtning" over Knabben. Tegnet av E. Heiberg på 1800-tallet. Her er krokketplass, udsigtsknabbe, gåsehus og gåsedam, kjøkkenhage samt busker og nummererte trær tegnet inn. En nøyaktig fortegnelse over frukttrærne står i rammen til venstre (ikke lesbar). Kilde: Bærum bibliotek

Til venstre ser vi badehuset som hørte til Knabben 1912. Kilde: Bærum bibliotek
Grosserer Jonas Pettersson med familie ankommer Snarøya for sommeren 1912.
Kilde: Bærum bibliotek
Dette huset ble bygget i 1960 etter at den staselige trevillaen (se bilde lengre ned) som opprinnelig sto her brant ned. Dette bildet er tatt i 2023. Sett fra nordøst.
Foto: Knut Erik Skarning
Slik så det ut i 2023 nederst på eiendommen som hørte til Knabben. Vi ser en del badehus til høyre. Se også bilde lengre ned. Sett fra vest. Foto: Knut Erik Skarning