Tilbake til startsiden

Albert Einstein besøker Langodden

 

Se også detaljkart

Fysikeren Albert Einstein besøkte Langodden under sitt Norgesbesøk i juni 1920. Han skulle holde tre foredrag om relativitetsteorien i Universitetets aula. Einstein hadde utviklet sin relativitetsteori tidlig på 1900-tallet. Men det var ikke bare vitenskapen som brakte fysikeren til Oslo. Einstein ønsket også å gjenforene Tyskland med det nøytrale Europa som ikke hadde deltatt i første verdenskrig.

Det var usedvanlig varmt i juni i 1920. Einstein ble tatt med på båttur på fjorden, og hele følget gikk i land på Langodden, der de hadde piknik rett nedenfor Langoddveien 111. Hendelsen fikk bred omtale i Budstikka.


Mer om Albert Einstein
Albert Einstein (1879−1955) var en tysk-sveitsisk-amerikansk fysiker som regnes som en av historiens største vitenskapspersoner. Han er særlig kjent for relativitetsteorien. Han mottok Nobelprisen i fysikk i 1921.

Einstein flyttet til USA i 1933 på grunn av jødeforfølgelsene i Tyskland, men også på grunn av sin pasifisme.

Han utviklet den spesielle relativitetsteorien (1905) og den generelle relativitetsteorien (1915).

Einstein er også kjent for å ha funnet ligningen E = mc2, som viser at masse kan omformes til energi. E er energien, m er massen og c er lyshastigheten. Ligningen førte til at man forsto at atomkjerner, i for eksempel uranatomer, kan spaltes, og at noe av massen i atomkjernene da blir omformet til energi. I 1939 gjorde Einstein og andre amerikanske forskere president Roosevelt i USA oppmerksom på kjernespaltingens muligheter. Dette førte til den amerikanske utviklingen av atomvåpen under andre verdenskrig (1939−1945).


Kilder:

Thorvaldsen, Arne. (2006?) Historien om Langodden. Langodden Vel

Bærum bibliotek

Store norske leksikon

 

 

 

 

 

Fra venstre: H. Goldschmidt (tysk kjemiker), Albert Einstein, Ole Colbjørnsen (norsk journalist og økonom), Jørgen Vogt (norsk avisredaktør) og Ilse Einstein (Albert Einsteins stedatter). Kilde: Bærum bibliotek