Tilbake til startsiden

Caprino Studios 

 

 

 

Se også detaljkart

Adressen er Mario Caprinos vei 3. (Gårdsnr. 43, Bruksnr. 225)

Her ligger (2018) et digitalt produksjonsstudio for film, tv og dataspill. Virksomheten har sin opprinnelse i Ivo Caprinos filmselskap, Caprino Dukkefilm, senere Caprino Filmsenter AS, som ble etablert i 1949. Det ligger ved siden av Snarøen gård, som Ivo Caprinos far, Mario Caprino, kjøpte i 1921.

Caprinos første filmproduksjon, Tim og Tøffe, ble lansert i 1949. Musikk på loftet (1950) var Norges første 35 mm fargefilm. Veslefrikk med fela (1952) vant Filmfestivalen i Venezia og ble Caprinos internasjonale gjennombrudd. Karius og Baktus (1954) er Caprinos mest distribuerte film.

De første filmene ble produsert delvis hjemme i familiens stue på Snarøya og delvis hos Norsk Film AS på Jar. Selskapet åpnet nytt studio i 1955, samme år som utgivelsen av Den standhaftige tinnsoldat, bestilt av Dansk Kulturfilm i anledning 150-års jubileet for H. C. Andersen. Caprinos øvrige eventyrfilmer er Askeladden og de gode hjelperne (1961), Reveenka (1962), Syvende far i huset (1966) og Gutten som kappåt med trollet (1967).

Caprino hadde også en omfattende produksjon for NRK, med Televimsen som den store figuren på 1960-tallet. Han lagde en rekke oppdragsfilmer til næringslivet og andre i perioden 1954–1973. Ugler i mosen, en helaftens spillefilm, hadde premiere i 1959. I 1968 startet arbeidet med Flåklypa Grand Prix som var ferdig i 1975. Denne ble en av Norges mest sette filmer.

Etter Flåklypa Grand Prix utviklet Caprino den såkalte Supervideografen, et kamerasystem som videofilmer i 225 graders bredformat. Den første filmen som han produserte, Nordkapp, ble installert i det nye Nordkappsenteret i 1988 og vakte berettiget oppsikt. Han sto også bak mye av det skapende arbeidet på Hunderfossen Familiepark, hvor mange av attraksjonene bærer hans navn. Ivo Caprinos sønn, Remo Caprino, arbeidet i filmstudioet for sin far frem til dukkefilmproduksjonen ble avsluttet i 1975. Etter dette arbeidet han i sitt eget filmselskap, Caprino Commercial AS, opprettet i 1965 innen reklamefilm og medisinske dokumentarfilmer. Selskapet inngikk senere i Caprino Studios, og driver med Motion Capture og utvikling av produkter fra filmene. I 1997 startet utviklingen av PC-spillet om Flåklypa Grand Prix. Remo Caprino var produsent og kunstnerisk leder, og sønnen Mario var programmerer. Spillet ble lansert i 2000.

Capricornus AS, Caprinos produksjonsselskap for dataanimasjon og spillutvikling, ble etablert i 1999. Året etter ble Caprino Video Games AS etablert, som distribusjonsselskap for selskapets dataprodukter. Ivo Caprino døde i 2001. Selskapet ble bygget om fra analogt til digitalt produksjonsstudio i 2004. Julen 2005 ble 13 av Caprinos dukkefilmer relansert på DVD, med nyrestaurert lyd og bilde.

Caprino Studios består av det original filmselskalpet Caprino Filmsenter AS, Caprino Video Games AS, Capricornus AS og Caprino Commercial AS (se ovenfor).

Caprino Filmcenter har hatt en en langvarig rettskonflikt med Hunderfossen Familiepark og Aukruststiftelsen. Striden dreide seg om rettighetene til den ikoniske Flåklypa-bilen Il Tempo Gigante. I 2013 laget Hunderfossen Familiepark en berg-og-dal-bane basert på racerbilen, med tillatelse fra arvingene av tegneren Kjell Aukrust. Caprino Filmcenter krevde erstatning, men tapte til slutt i Høyesterett i 2017.

Spillselskapet Ravn Studio har laget et nytt Flåklypa-dataspill. På starten av 2000-tallet hadde selskapet stor suksess med PC-spillet om Flåklypa Grand Prix. Det nye spillet er bygget på det gamle, men er i 3D.

Remo Caprino var i 2022 styreleder for Caprino Filmcenter AS.

caprino.no kan man lese mer om hva Caprino Studios markedsfører.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Dagens Næringsliv 11. juli 2019

proff.no

 

 

 

 

 

 

Caprino Studios 2018.
Foto: Knut Erik Skarning


Ivo Caprino og fotgjenger Gudleik Knotten foran Il Tempo Gigante. Knotten er nylig påkjørt på Ramstadsletta. Kilde: Lokalhistoriewiki