Adressen er Hauger skolevei 15. (Gårdsnr. 80, Bruksnr. 85)
Forløperen for Rud videregående skole var Bærum tekniske aftenskole, opprettet i 1914. Undervisningen foregikk om kvelden i Bærum Middelskoles lokaler i Sandvika. Denne skolen ga den nødvendige faglige og teoretiske opplæring som krevdes for lærlinger som skulle fremstille seg til svenne- og fagprøver. Kursene varte fra oktober til april, 6–7 måneder med 3–5 skoledager i uken. Skolen hadde skomakeravdeling, mekanikeravdeling og kvinnelig håndarbeidsavdeling.
I 1936 ble Bærum yrkesskole opprettet, og Bærum tekniske aftenskole ble etter hvert slått sammen med denne.
Bærum yrkesskole startet undervisningen i egen bygning i Sandvika (Brambanigården) i 1937.
1. februar 1938 ble bygningen formelt innvidd under stor oppmerksomhet fra de kommunale autoritetenes side, med ordfører Bjølgerud og rådmann Halmrast i spissen. Skolen var for øvrig den første i sitt slag i landet. Den vakte stor oppmerksomhet og stadig var det besøk av komiteer og ordførere som skulle bese skolens avdelinger.
Men stor vekst i elevtallet førte til at skolen gjennom årene måtte leie lokaler mange steder i kommunen, blant annet i Andenæsgården.
Skolen flyttet inn i ny skolebygning på Rud i 1972.
Den fikk navnet Rud videregående skole i 1976.
Bygningen var
tegnet av arkitektfirmaet Arnstein Arneberg A/S.
Det spesielt nye som kom til av linjer var blant annet landets første avdeling for musikkopplæring. Det var særlig skoledirektør Helge Sivertsen som gikk inn for dette, og skolen syntes det var en fin linje å ha i et ellers strengt yrkesskolemiljø. Nytt var også linje for landmålere og stereooperatører (karttegning etter flyfoto) og videregående linje for sterkstrømselektrikere. Linje for hjelpepleiere ble innarbeidet med fylkets sykehusadministrasjon og plankomiteen for hjelpepleierutdanning i Akershus.
Ved den endelige utformingen kunne skolen ta 47 klasser på dagtid. I tillegg til dette skulle skolen gi plass til deltidsundervisning for lærlingskolen med 10 klasser, tekniske assistenter med 6 klasser og en rekke forskjellige perfeksjonerings- og omskoleringskurs.
Fra 1977 har skolen også hatt ansvar for undervisningen ved Ila landsfengsel.
I 2000 ble skolen utvidet med et nybygg tegnet av Arkitektpartner AS.
Skolen fikk kunstnerisk utsmykning laget av blant annet malerne Anders Ragnvald Andersen, Einar Granum og Gøsta Münsterhjelm.
Skolerevyen på Rud har vunnet Aftenpostens revypris én gang. Det var i 2004, med revyen Gnist. Rud har i tillegg vunnet Budstikkas revypris seks ganger, alene eller sammen med andre skoler.
Rud vgs. hadde i 2024 følgende utdanningstilbud:
-Elektro og datateknologi yrkesfaglig
-Musikk, dans og drama
-Elektro og datateknologi med studiekompetanse
-Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
-Helse- og oppvekstfag yrkesfaglig
-Håndverk, design og produktutvikling
-Teknologi- og industrifag
-Påbygging til generell studiekompetanse
-Tilrettelagt opplæring
-Opplæring for voksne
-Internasjonalisering
I november 2024 ble en kontrakt på 2,1 milliarder kroner signert, og denne sikrer et helt nytt skolebygg på Rud. Bygget skal stå klart til skolestart i 2030.
Det nye skolebygget har vært planlagt siden 2016, men har møtt flere hindringer på veien. I 2022 skrev Budstikka om forfallet ved skolen, og om hvordan usikkerheten rundt utbyggingen preget både ansatte og elever.
Rundt 400 elever og 150 ansatte flyttet i januar 2025 inn i et brakkebygg på hele
5.200 kvadratmeter i forbindelse med byggingen av den nye skolen.
Mer om yrkesskolen: Se Stiksrud, Stein Erik (red.). (1998). Bærum yrkesskole 60-år 1937-1997 : "landets første yrkesskole utenom byene". Rud videregående skole 25 år 1972-1997 : "den største skolen i Akershus"
Mer om skolehistorie i Bærum: Se Rik på historie s. 71
Kilder:
Budstikka 7. januar 2025
Rud videregående skole og opprinnelsen i Sandvika