Tilbake til startsiden

Adressen er Evjebakken 20. (Gårdsnr. 84, Bruksnr. 6)

Skolebadet i det utvidede uthuset vi ser på det nest øverste bildet ble nedlagt etter andre verdenskrig (1940–1945) på grunn av rasjonering på ved og vansker med å få varmet opp rommene. Senere ble huset brukt som vaktmesterbolig og klasserom. I 1898 åpnet Evje skolemuseum i huset.

På museet er det samlet gammelt skolemateriell fra Bærum.

Teksten nedenfor er hentet fra Evje skolens nettsted (noe redigert):
"I Evje skolemuseum har vi innredet et klasserom med pulter, kateter, plansjer og orgel. Du møter skolen fra omkring år 1900; med ris på veggen, spyttebakken ved kateteret og blekkhus i pultene. Vi ønsker å la skolebarn i Bærum få oppleve skolen slik den en gang var. I jubileumsåret 2015 var alle klassene på Evje én time på museet. 1. og 2. klasse hørte om gamle undervisningsmetoder; felles lesing, fortelling, enkel linjegymnastikk og hvordan barna var kledd. 3. klasse hørte om den første faste skolen. 4. og 5. klasse fikk innblikk i omgangsskolen og skrev med penn og blekk etter gamle forskrifter. 6. og 7. klasse fikk litt generell skolehistorie og innblikk i fortidens regler for orden, straff og disiplin. Alle lærere har også fått en egen orientering av den tidligere museumsbestyreren, Gerd Semb."

På museet drives lokalhistorisk arbeid, det arrangeres skolejubileer og det holdes møter.

Mer om skolehistorie i Bærum: Se Rik på historie s. 71


Kilde:

Evje skoles historie

 

Tidligere lå det et uthus på Evje skole som i 1916 ble utvidet med delen vi ser til høyre. Her var det i en periode var bryggerhus og skolebad. Denne høyre delen er i dag skolemuseet. Kilde: Bilde som henger på Skolemuseet.
Se også detaljkart

Evje skolemuseum 2019. Sett fra syd. Foto: Knut Erik Skarning

 

Evje skolemuseum

Inventar fra skolemuseet 2019. Foto: Knut Erik Skarning
Inventar fra skolemuseet 2019. Foto: Knut Erik Skarning