Tilbake til startsiden

Eiksmarka Kjøpesenter (Eiksmarka senter)

 

Adressen til Eiksmarka Kjøpesenter er Niels Leuchs vei 4650. (Gårdsnr. 34, Bruksnr. 94)

Eiksmarkaområdet ble bygget ut i årene 1947–1950, og det ble fort behov for butikker. Før Eiksmarka Kjøpesenter kom, var den eneste butikken Sverre Berg brød- og melkebutikk i Eiksveien 1, ellers var de nærmeste butikkene på Røa. Sverre Berg flyttet over i det nye senteret da dette sto ferdig.

Eiksmarka Kjøpesenter, vanligvis kalt Eiksmarka senter eller Hesteskoen, ble etablert med 12 butikker av Christian Fredrik Scheel i 1953. Arkitekt var Odd Gengenbach.

Eiksmarka Kjøpesenter ble regnet som et av landets første kjøpesentre. Det ble bygget ut i 1958 med 1000 kvadratmeter og ytterligere 200 kvadratmeter i 1968.

Den første butikken i senteret var trolig Eiksmarka kolonial som ble startet av Bernt Berntsen og overtatt av Alf Hokholt i 1955. Butikken var fra starten en moderne selvbetjeningsforretning. Men ennå veide kjøpmannen opp tørrvarer i små porsjoner. Sukker og mel ble levert butikken i store sekker. Kundene fikk kjøpe "på bok" og kunne få varene levert hjem. Begge disse tilbudene tok slutt en gang før 1970.

Da Hokholt overtok i 1955, var det særlig rimelig mat folk skulle ha. På folkemunne gikk Eiksmarka under tilnavnet "gjeldsmarka" og "grautmarka", for hit flyttet småbarnsfamilier i etableringsfasen.

Men senteret hadde mange andre tilbud. I 1958 var det også baker, blomsterforretning, frisørsalong, tobakksforretning, bok og papirforretning, manufaktur, radio- og elektronikkforretning, jern- og fargeforretning og fisk- og viltforretning. Det kom også lege- og tannlegekontor.
I 1962 fikk senteret bank og eget postkontor. Begge ble avviklet på 1990-tallet. Bokhandelen ble også nedlagt. Lenge var det medisinutsalg i senteret, og i en kort periode apotek. En tid holdt en møbeltapetserer også til i huset.
I takt med tiden rommet senteret etter hvert også en svært populær kaffebar, en dyrebutikk og en kiosk. Det kom også en eiendomsformidler og ikke minst en skjønnhetssalong.

Finn Hokholt overtok forretningen etter foreldrene i 1966, gikk inn i Meny i 1993 og solgte forretningen til Kiwi i 2001. Da kjøpte han hele Eiksmarka senter av familien Scheel og videreutviklet eiendommen frem til senteret ble revet i 2016.

Da senteret ble revet i 2016, ble området bygget ut med ca. 3000 kvadratmeter forretninger og servicefunksjoner på bakkeplan og boliger over. Stedet fikk nå navnet Eiksparken. Det nye Eiksmarka Kjøpesenter åpnet i 2018.

Bygningsmassen er fortsatt eid av Hokholt-familien, men familien driver ikke lenger matbutikken.
Juridisk navn er Eiksmarka Kjøpesenter v/Anne-Marie og Finn Hokholt ans.

 

Mer om Alf Hokholt
Alf Hokholt (1903−1966) var butikkdriver. Han var sønn av kjøpmann Jørgen Hokholt og Nikoline (født Lorentsen). Som barn bodde de på Jaer på Nesodden, og Alf fulgte altså i foreldrenes fotspor. Han ble gift med Elsa Johansen, som hadde drevet landhandel på Nesset, ikke så langt unna Nesodden.

I 1958 flyttet ekteparet til Snaret på Eiksmarka i Bærum.
Elsa Hokholt ble 100 år.

Mer om Kiwi
Kiwi (KIWI) er et norsk kjedekonsept innen dagligvarer. Dette ble startet i Hokksund i 1979.
Kiwi er en del av NorgesGruppen og besto per februar 2018 av 652 butikker i Norge.

Navnet på butikkjeden kommer fra etternavnene til gründerne Tor Kirkeng, Henning Kirkeng og Svein Wike. De to første bokstavene i etternavnene Kirkeng og Wike danner KIWI.

Butikkjedens omsetningsvekst kan delvis knyttes til flere kampanjer. Blant annet kampanjene holdbarhetsgaranti, bleieavtale, kvalitetsgaranti på frukt og grønt og momskutt på frukt og grønt.


Kilder:

Lokalhistoriewiki (Om Kivi)

Lokalhistoriewiki (Om Alf Hokholt)

Lokalhistoriewiki (Om Eiksmarka senter)

Espeland, Gard. (2002). Neste stopp Eiksmarka. Eiksmarka vel 1950 - 2000. Vellet

Budstikka 16. juni 2015

Budstikka 27.september 2018

Bærum kommune. Månedens kulturminne

proff.no

Wikipedia

 

Eiksmarka Kjøpesenter 1960. Sett fra syd. Vi ser Eiksmarka skole til høyre.
Kilde: Bærum bibliotek
Eiksmarka Kjøpesenter 2019. Sett fra syd. Foto: Knut Erik Skarning
Finn Hokholt står her utenfor matforretningen som han overtok etter sin far, Alf Hokholt, i 1966. Kilde: Bærum bibliotek
Eiksmarka Kjøpesenter omkring 1960. Sett fra øst. Det var telefonkiosk rett over veien.