Tilbake til startsiden

Eiksparken, tidligere Eiksmarka Kjøpesenter

 

Eiksmarkaområdet ble bygget ut i årene 1947 – 1950, og det ble fort behov for butikker. Før senteret kom, var den eneste butikken Sverre Berg brød- og melkebutikk i Eiksveien 1, ellers var de nærmeste butikkene på Røa. Sverre Berg flyttet over i det nye senteret da dette sto ferdig.

Eiksmarka Kjøpesenter, vanligvis kalt Eiksmarka senter eller Hesteskoen, lå i Niels Leuchs vei 46. Det ble etablert med 12 butikker av Christian Fredrik Scheel i 1953. Arkitekt var Odd Gengenbach.

Eiksmarka senter ble regnet som et av landets første kjøpesentre. Det ble bygget ut i 1958 med 1000 m2 og ytterligere 200 m2 i 1968.

Den første butikken i senteret var trolig Eiksmarka kolonial som ble startet av Bernt Berntsen og overtatt av Alf Hokholt i 1955. Butikken var fra starten en moderne selvbetjeningsforretning. Men ennå veide kjøpmannen opp tørrvarer i små enheter. Sukker og mel ble levert butikken i store sekker. Kundene fikk "kjøpe på bok" og kunne få varene levert hjem. Begge disse tilbudene tok slutt før 1970.

Da Hokholt overtok i 1955, var det særlig rimelig mat folk skulle ha. På folkemunne gikk Eiksmarka under tilnavnet "gjeldsmarka" og "grautmarka", for hit flyttet småbarnsfamilier i etableringsfasen.

Men senteret hadde mange andre tilbud. I 1958 var det også baker, blomsterforretning, frisørsalong, tobakksforretning, bok og papirforretning, manufaktur, radio- og elektronikkforretning, jern- og fargeforretning og fisk- og viltforretning. Det kom også lege- og tannlegekontor.
I 1962 fikk senteret bank og eget postkontor. Begge ble avviklet på 1990-tallet. Bokhandelen ble også nedlagt. Lenge var det medisinutsalg i senteret, og i en kort periode apotek. En tid holdt en møbeltapetserer også til i huset.
I takt med tiden rommet senteret etter hvert også en svært populær kaffebar, en dyrebutikk og en kiosk. Det kom også en eiendomsformidler og ikke minst en skjønnhetssalong.

Finn Hokholt overtok forretningen etter foreldrene i 1966, gikk inn i Meny i 1993 og solgte forretningen til Kiwi i 2001. Han kjøpte Eiksmarka Senter av familien Scheel samme år, og har siden videreutviklet eiendommen, fram til Eiksmarka Senter ble revet i 2016.

Da senteret ble revet i 2016, ble området bygget ut med ca. 3000 m2 forretninger og servicefunksjoner på bakkeplan og boliger over. Navnet ble nå Eiksparken. Bygningsmassen er fortsatt eid av Hokholt-familien, men familien driver ikke lengre matbutikken.

Mer om Alf Hokholt
Alf Hokholt (1903 - 1966) var butikkdriver. Han var sønn av kjøpmann Jørgen Hokholt og Nikoline (født Lorentsen). Som barn bodde de på Jaer på Nesodden, og Alf fulgte altså i foreldrenes fotspor. Han ble gift med Elsa Johansen, som hadde drevet landhandel på Nesset ikke så langt unna Nesodden.

I 1958 flyttet ekteparet til Snaret på Eiksmarka i Bærum,
Elsa Hokholt ble 100 år.


Kilder:

Lokalhistoriewiki (Om Kivi)

Lokalhistoriewiki (Om Alf Hokholt)

Lokalhistoriewiki (Om Eiksmarka senter)

Espeland, Gard. (2002). Neste stopp Eiksmarka. Eiksmarka vel 1950 - 2000. Vellet

Budstikka 16. juni 2015

Budstikka 27.september 2018

Bærum kommune. Månedens kulturminne

 

Eiksmarka Kjøpesenter 1960. Sett fra syd. Vi ser Eiksmarka skole til høyre.
Kilde: Bærum bibliotek
Eiksparken 2019. Sett fra syd. Eiksparken ligger der Eiksmarka Kjøpesenter lå.
Foto: Knut Erik Skarning
Finn Hokholt står her utenfor matforretningen som han overtok etter sin far, Alf Hokholt, i 1966. Kilde: Bærum bibliotek
Eiksmarka Kjøpesenter omkring 1960. Sett fra øst. Kilde: Ukjent