Tilbake til startsiden

Baker Hansen

 

Se også detaljkart

Adressen er Grini Næringspark 5. (Gårdsnr. 35, Bruksnr. 228)

Baker Hansen AS hadde i 2023 hovedkontor i Grini Næringspark 5.
Hit flyttet bedriften sommeren 2014 til nye lokaler. Da hadde den vært 101 år i Bogstadveien 54.

Bedriften hadde i 2023 84 ansatte.
I Norge var det 36 butikker.

bedriftens hjemmeside står følgende (2023):
Baker Hansen etableres 1861
Historien vår starter her og nå. Her er Christiania og nå det Herrens år 1861. Vår mann er Arnt Hansen, født i Kvikne og svenn fra bakerlauget i Trondheim. Forloveden heter Thona, og Thona insisterer på at Arnt skal ha mesterbrev. Ellers vil hun ikke gifte seg. Derfor møter Arnt opp i Christiania Magistrat, eller bystyret som vi hadde sagt i dag, og ber om å få utstedt sitt mesterbrev. Vi kan lese i protokollen fra magistratet:
"Paa Grund heraf blev meldt Arnt Hansen, der var iført fuldstændig Borgeruniform antagen og indskreven som Bagermester til Christiania".

Første utsalgssteder
Arnt og Thona starter beskjedent med utsalgssted på Jernbanetorget. Det er en storby de har flyttet til, en hovedstad med storting og slott, teatre og universitet. Jernbanetorget, hvor det tidligere hadde vært både fattighus og tobakksspinneri, blir en viktig trafikal og kommersiell møteplass. Arnt og Thona jobber og sliter. De har ambisjoner.
Neste bakeriutsalg blir Raadhusgaten, eller Raadhusstrædet som var gatens opprinnelige navn. Arnt og Thona baker og jobber iherdig. De er ekspansive og arbeidsomme for den lille familie-bedriften. Snart blir det lokaler i Storgaten og Universitetsgaten.
Men det har tatt på. I 1889 dør Arnt Hansen og sønnen Haakon tar over. Haakon har forretningssans, og han ser mulighetene som ligger i moderne produksjonsutstyr. I 1895 var Baker Hansen det første moderne storbakeri i Norge.

Nyere historie
Årene går. Det blir verdenskrig. Nye generasjoner kommer. I 1934 brenner det på melloftet hos Baker Hansen. Brannen slår nesten bedriften konkurs.
Ny verdenskrig. Baker Hansen får jobben med å levere brød til fangene på Grini. Brødkassene ble brukt til å smugle brev inn i leiren.
Etterkrigsårene er grotid i Norge. Også for Baker Hansen. Familiebedriften vokser. Nye utsalgssteder etableres. I fem generasjoner har bakeriet vært i familiens eie, og drives nå av 5. og 6. generasjon.

Baker Hansen har også vært med på å skrive historie. Det var Baker Hansen som innførte kneippbrødet i Norge. Maten vi spiser er også en arena for myter og vrangforestillinger. Og forestillingen om at det fine brødet var mye sunnere enn det grove, var utbredt. Helt til presten og naturlegen Sebastian Kneipp kommer med sine nærmest revolusjonerende tanker om sunnhet og ernæring. Det blir Baker Hansen som lanserer dr. Kneipps brød her hjemme. Sebastian Kneipps originalattest og godkjennelse signert 21. desember 1894, er fremdeles i Baker Hansens eie.
Baker Hansen var også tidlig ute med det som i dag er kjent som sponsing. Bakeriet leverte varer til Fridtjof Nansens polferder. I 1897 nedtegner Fridtjof Nansen i boken "Fram over Polhavet, den norske polarfærd 1893−1896”: "Syltede ribs, bakkels og en vidunderskjønn marsipankage fra Baker Hansen i Kristiania, og så maltekstrakt. Vi kan ikke klage over at vi har det vondt".

Baker Hansen har vært en del av bybildet siden 1861. Vi forandrer oss og utvikler oss hele tiden. Dagens kunder vet mer, kan mer og forventer mer. Vi er en håndverksbedrift og stolte av faget og tradisjonene vi tilhører. I 2020 feirer vi 160 års jubileum. Nye kapitler skrives hele tiden.

Baker Hansen har vært til stede i Holmenkollen blant annet under Skifest i Holmenkollen 2016, Skiskytter VM 2016 og på flere andre arrangementer.

 

Firmanavnet er også brukt i forbindelse med Jazz-musikk: Jazz-ensemblet Baker Hansen har siden 2010 laget sine egne musikalske fortellinger, basert på musikken til Chet Baker.

 
Kilder:

Historien − Baker Hansen

proff.no

nasjonaljazzscene.no

I denne bygningen har Baker Hansen hovedkontor og utsalg. Kilde: Google Maps.